Gerda og Svend nægter at gå på nettet

Danmark fører trop, når det handler om antallet af ældre, som regelmæssigt bruger internettet. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik. Alligevel er det ikke alle ældre, som er lige begejstrede for den digitale virkelighed.

Af Stine Ploug Christiansen
Udgivet 30/04/19 16:51 og senest opdateret 01/05/19 17:33

       

Duuut… Duuut… Duuut… Jeg er forberedt på, at det kræver en lille portion held at komme igennem på telefonen til Gerda og Svend Damgaard fra Tåsinge. Hele 17 gange lyder den monotone lyd, inden røret bliver løftet, og Gerdas stemme lyder i telefonen. - Ja det er Gerda, bliver der sagt i den anden ende.
 
I et gammelt hvidt hus på Tåsinge bor Svend og Gerda Damgaard. Her har de boet de sidste ”i hvert fald 60 år”, og udover den gamle fastnettelefonen på det store skrivebord midt i stuen, er der ikke meget, der vidner om, at vi lever i en moderne, digitaliseret verden.
Faktisk vil det være løgn at skrive, at Gerda og Svend lever i en digitaliseret verden, for det gør de ikke. De har aktivt taget et valg om, at det ikke er noget for dem.
 
- Hvad skulle vi dog med en mobiltelefon? Nabokonen var her lige før, og hun sad konstant på den tingest. Hun fortalte, at der lige er strandet en russisk hval i Norge, men hvis det er rigtig vigtigt, får vi det nok at vide i Aktuelt i aften, fortæller Gerda.
 
En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at de danske ældre er de mest digitale i hele EU. 92% af de 65-74 årige har gjort brug af ’world wide web’ inden for de seneste 3 måneder. Hvis man hopper et alderstrin højere op, ser situationen dog noget anderledes ud. Her har 23% af de 75-89 årige aldrig haft hænderne på et tastatur og skærmens kunstige lys i ansigtet. De 23% svarer ifølge Danmarks Statistik til omkring 100.000 personer.
 
Med en alder på henholdsvis 82 og 87 tilhører Gerda og Svend Damgaard gruppen af danskere, som aldrig har været på internettet. Noget, som ifølge Gerda, aldrig nogensinde har været et problem. - Folk der kender os ved, at de kan få fat i os omkring spisetid.
 
- Det er kun når vi skal overføre penge, at det er besværligt. Så skal vi vaskes og have rent tøj på, for der skal vi helt til banken i Svendborg. Det koster halvtreds kroner, hver gang vi skal betale en regning, fortæller Svend.
 
Ifølge tal fra digitaliseringsstyrelsen er 37% af befolkningen i Gerda og Svends aldersgruppe fritaget fra at modtage digital post fra det offentlige. I 2015 var tallet 52%, så der er altså flere og flere ældre, som hopper på digitaliseringsbølgen. Bare ikke Gerda og Svend Damgaard.
 
- For et par år siden fik vi en mobiltelefon af vores svigerdatter, men vi har aldrig brugt den. Den ligger ude i køkkenet et sted, siger Gerda.
 
Og efter historier om gamle mobiltelefoner og ture til banken er det efterhånden tydeligt, at Gerda og Svend Damgaard ikke har planer om at udvide samlingen af digitale devices. Når ægteparret sover til middag – klokken 12.30 – bliver telefonstikket trukket ud af kontakten i væggen, og det hænder, at de glemmer at sætte det i igen. Der er dog en enkelt bekymring at spore hos Gerda.
 
- Hvis vi nogensinde bliver syge og indlagt, vil vi ikke kunne få fat i nogen, og det bekymrer mig, fortæller Gerda, men kommer alligevel med et modargument: - Men så har de sikkert en telefon på sygehuset vi kan låne.
 
For Svend og Gerda Damgaard vil ikke digitaliseres.

Kommentar: Derfor bliver valget (måske) udskrevet i dag

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 3.310 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 17:33.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Stine Ploug Christiansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.