5.707 unge fynboere kan ikke stemme til folketingvalg

Den norske fynbo Pernille Duus Clausen har boet i Danmark siden hun var tre år, men hun har stadig ikke statsborgerskab og dermed ingen stemmeret. Det kan et nyt lovforslag fra Alternativet ændre på.

Af Anaita Ali
Udgivet 30/04/19 17:02 og senest opdateret 30/04/19 18:03

       

To mislykkede forsøg på at få statsborgerskab gjorde i dag, at 21-årige Pernille Duus Clausen ikke har lov til at stemme til det kommende folketingsvalg. Hun ærgrer sig for ikke at få lov til at stemme i det land, hvor hun har brugt det meste af sit liv. Hun er født i Norge, og har derfor automatisk fået norsk statsborgerskab.
Et nyt lovforslag fra Alternativ gør det muligt for personer, uden statsborgerskab, som har boet i Danmark i mere end fire år berettigede til at stemme til folketingsvalg. Det inkluderer også Pernille, som er glad for lovforslaget.
 
–    Jeg har gået i skole og arbejdet her hele mit liv, og det er lidt mærkeligt ikke at have nogen indflydelse på politik og ikke rigtig sætte sin stemme på noget.
 
Pernille studerer biomedicin på Syddansk Universitet i Odense og er politisk engageret, men bare uden retten til at stemme på det, som hun interesserer sig for. Hun ser fornuften, at man egentlig skal være dansk for at kunne stemme, men hun synes, at lovforslaget kan gavne mange.
 
Pernille har været i krig mange gange for at få sit danske pas, men hun har stadig som 21-årig ikke fået det. Hun sørger for at stemme til kommunalvalg, da hun går meget op i politik, men det har ikke altid forholdt sig sådan. Hun har tidligere følt, at det har været ligegyldigt at følge med i politik, da hun alligevel ikke fik lov til at stemme.
 
–    Der er mange, som jeg kender, som ikke har statsborgerskab og som ikke gider bruge tid på politik, hvis de alligevel ikke har noget at skulle have sagt og på den måde, så tror jeg, at det godt kan splitte lidt.
 
Det er Sikander Siddique fra Alternativet enig i, når han udtaler at lovforslaget er med til at give flere medejerskab:
 
–     Det er også en måde, hvorpå vi kan nedbryde vores såkaldte parallelsamfund.
 
Sikander Siddique ser lovforslaget, som en mulighed for at inkludere mange flere i samfundet og gøre dem til en aktiv del, hvor de samtidigt kan føle sig velkomne i det danske samfund.
 
Pernilles familie består af otte familiemedlemmer, som ikke har stemmeret. Hun synes, at det er overraskende, at der så mange uden for indflydelse. Hvis hun kunne stemme, så ville hun gerne have en indflydelse, hvor hun kunne åbne flere døre for personer uden statsborgerskab.  
 
Socialdemokratiet er en af de partier, som uenige i lovforslaget, som de ikke anser som valid. Alexander Grandt Petersen, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense, anser statsborgerskab, som en nødvendighed for at kunne have en indflydelse
 
På Fyn er det 29.192 personer uden stemmeret. 5.707 af dem er unge mellem 18-25 år, som Pernille Duus Clausen.
 

Medierne skyld i danskernes frygt for terror

Hongyun Piao vil bidrage til demokratiet

Fynsk folketingskandidat er uenig med Alternativets lovforslag

Alternativet: Stemmeret til udenlandske statsborgere bosiddende i Danmark i mere end 4 år

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 2.881 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 18:03.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Anaita Ali

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.