Linda Clausen vil bruge sin lidelse til at hjælpe andre

I Region Syddanmark skal borgere med tidligere psykiske lidelser uddannes i at bruge egne erfaringer til at hjælpe andre. En af dem er 39-årige Linda Clausen

Af Maj Petersen
Udgivet 30/04/19 17:30

       

Da Linda Clausen var 19 år gammel, fik hun for første gang en depression. En lidelse, der ville vende tilbage mange gange efterfølgende. I dag er Linda Clausen 39 år gammel og kan for første gang bruge diagnosen kronisk depressiv til noget positivt. Hun er nemlig en af de syv personer, som Region Syddanmark er i gang med at uddanne til peermentorer. Her lærer hun, hvordan hun med afsæt i sine egne oplevelser og erfaringer kan hjælpe andre med lignende lidelser.

”Jeg vil gerne bruge mine erfaringer til at hjælpe andre”, fortæller hun.

Linda Clausen bor i Svendborg og er ansat i lokalpsykiatrien. Nu skal hun uddannes til peer, som er en mentorordning, hvor tidligere psykiske syge bruger egne erfaringer til at hjælpe andre med lignende lidelser. Og den mulighed var en glædelig nyhed for Linda Clausen:

”Det var lidt en festdag, da de kom og sagde, at vi kunne gå denne her vej”.

Selvom Linda Clausen har diagnosen kronisk depression, er hun ikke nervøs for at få lidelserne tæt på livet igen. Hun mener faktisk, at det er nødvendigt for at kunne hjælpe:

”En forudsætning for, at det kan hjælpe er, at man giver slip på nogle af alle de der forbehold og bare er der med sine erfaringer og empati”

Det er nemlig ens egne erfaringer, der skal hjælpe de syge. Det kan nemlig være svært at se enden på et sygdomsforløb, fortæller Ulla Lindgren, der er centerleder for Psykiatrisk Informationscenter i Region Syddanmark:

”Psykiske sygdomme er også ofte langvarige, så det kan være svært for patienterne at turde tro på og håbe, at de kommer ud på den anden side og kan blive raske igen.”

Og det er netop her, at peermentorerne kan gøre en forskel og være et forbillede for patienterne.

”Det jeg gerne vil bidrage med, det er primært håb. For mine kollegaer og mig er omvandrende hverdagseksempler på, at uanset hvor gråt, mørkt og fuldstændig fortvivlende, det kan være, så kan det lykkes”, fortæller Linda Clausen

Mentoruddannelsen varer syv uger og uddanner i første omgang syv peermentorer. Mentorordningen er inspireret af Region Hovedstaden, der har afprøvet lignende ordninger.

”Der er flere, som har fået øjnene op for, at ordningen kan gøre en forskel”, fortæller Maja Østergaard Hansen, der er koordinator for recovery-mentor-uddannelsen hos Region Hovedstandens Psykiatri.

Region Syddanmark afprøver ordningen indtil sommerferien, hvor de laver en opsamling. Linda Clausen skal følge uddannelsen i alle syv uger og skal derefter beslutte, om hun vil fortsætte som mentormedarbejder i praksis.

Foto: Colourbox

Fritidsarbejde betaler sig på længere sigt

Det betaler sig at arbejde som ung

Fjordagerløbet for folket

Ny mentorordning: Tidligere patienter skal hjælpe psykisk syge

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 2.745 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 17:30.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Maj Petersen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.