Kl 12 hyler de: Derfor tester vi sirener i dag

Hver første onsdag i maj bliver de danske varslingsirener testet i landet. Sirenerne varsler om fremtidige katastrofer og fortæller en historie fra engang, da de var livsnødvendige.

Af August Sandberg
Udgivet 01/05/19 09:43 og senest opdateret 01/05/19 10:00

       

De glemsomme typer vil med sikkerhed få et chok klokken 12 i dag, når de danske varslingssirener bliver brugt.

Når sirenerne lyder i dag klokken 12, er det ikke fordi, at Danmark bliver invaderet af ukendte fjender eller på grund af en kold krig, som er blevet varm. 

 

Hvert år på den første onsdag i maj aktiveres de danske varslingssirener. Sirenerne, der til dagligt bliver drevet og velligeholdt af Beredskabsstyrelsen, afvikles for at sikre, at den danske befolkning ikke glemmer signalerne og samtidig deres betydning. 

 

- Vi tester systemet for at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis det en dag er alvor. Og så tester vi naturligvis også sirenerne for at sikre os, at de virker, som de skal, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen, i en pressemeddelelse.

 

Første sirener

De første 44 sirener i Danmark blev opstillet i 1938 udelukkende i København. Efterfølgende blev der indtil krigens afslutning i 1945 opstillet 669 sirener. De første sirener i Danmark var mekaniske, men er sidenhen blevet udskiftet med moderne, elektoriniske sirener. 

 

Sirenerne kan ikke høres af alle

Det er derimod ikke hele landets befolkning, som kan høre sirenerne, når de begynder deres hylen kl 12. Sirenerne er blevet installeret i byer og områder med mere end 1.000 indbyggere. Sirenerne dækker sådan, at 80% af befolkningnen kan høre faresignalerne. 

 

Opdateres...

Pilotstrejke hos SAS: Aflyser 504 nye flyafgange onsdag

Danske ældre er de mest digitale i EU

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 1.633 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 10:00.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: August Sandberg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.