Gymnasielever inddrages i kampen for Et Sundere Syddanmark

I dag var omkring 85 gymnasieelever samlet som kulmination på et forløb under pilotprojektet Et Sundere Syddanmark. Et forløb med hensigt at inddrage de unge. Der er uddelt priser for de bedste plakater og idéer.

Af Johanne Frederikke Mortensen
Udgivet 30/04/19 19:10 og senest opdateret 02/05/19 12:57

       

Elever fra fynske Tornbjerg Gymnasium og jyske Grindsted Gymnasium strømmede denne eftermiddag ind på Syddansk Universitet. Eleverne udgør gymnasiepanelet, der er en del af projektet ’Et Sundere Syddanmark’. De 85 deltagere mødte spændte op for at præsentere, hvad de har arbejdet med.

De har under forløbet gået i dybden med forskellige sygdomme. På det grundlag har de udarbejdet plakater, de i dag har præsenteret for hinanden og dagens jury.

-       Vi har fået anderledes undervisning end vi plejer og fået helt ny viden om svangerskabsforgiftning, som vi har arbejdet med, smiler Anna Rasmussen fra Grindsted Gymnasium. De øvrige piger fra gruppen er enige og nikker.

Inputs fra unge

Et Sundere Syddanmark har som formål, at inddrage borgerne i arbejdet med sygdomme og forskning. Det bygger på ’citizen science’, hvor man inddrager borgerne i forskning og udvikling på forskellige områder.

-       Det er fedt at vi har en stemme og bliver inddraget, siger Emma Andreasen fra Grindsted Gymnasium.

Forløbet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Region Syddanmark, TV-Syd og TV2-Fyn. Odense universitetsbiblioteks souschef, Thomas Kaarsted, er med i spidsen for projektet. Ifølge ham er der et særligt formål med at inddrage unge i projektet.

-       Det er svært at få inputs fra unge mennesker. For de opholder sig andre steder end os andre. Så det er en måde at få nyt perspektiv på det, lyder det fra Thomas.

Panelet består ikke af nøje udvalgte talenter, men af tilfældige klasser, der skal repræsenterer den unge befolkningsgruppe.

-       Det er vigtigt at inddrage de unge, fordi man ikke må ekskludere nogle befolkningsgrupper, når man laver ’citizen science’. For så ville det ikke være repræsentativt. Så det er en måde at blive mere repræsentativ, forklarer souschefen.

Kåring af vindere

Elevernes plakater og projekter med sygdommene kulminerede i en konkurrence om tre priser. Hovedprisen gik til pigerne fra Grindsted Gymnasium, der havde lavet et projekt om svangerskabsforgiftning. Pigerne tror, at de vandt prisen, fordi deres plakat var visuel og overskuelig. Dertil havde de et interview med én, der er ramt af sygdommen og har på den måde brugt, det de har lært om borgerinddragelse. Det er ifølge formand for juryen og Region Syddanmark, Stephanie Lose, også noget af det, prisen er givet ud fra.

-       Vi har især lagt vægt på, at det er en kampagne, der er relevant for en stor gruppe borgere, og at I har lagt vægt på at have en dialog med de relevante, lyder det fra formanden, da prisen overrækkes.

Juryen har også udvalgt en gruppe, specifikt på baggrund af, hvor gode de har været til at inddrage relevante kilder. Derudover var der en pris, hvor eleverne skulle stemme på hinanden. En drengegruppe fra Tornbjerg Gymnasium vandt begge disse priser. En af drengene Jon Buvik fortalte på gruppens vegne, hvorfor, de tror, de nu står med to trofæer i hånden.

-       Vi lagde vægt på patos og den personlige beretningen, smilte han og pegede op på deres plakat.

Dagens to vindergrupper er stolte af dagens resultat. De tog ved arrangementets afslutning selfies med de skinnende pokaler og sendte snaps til vennerne.

Arrangørende er også tilfredse med dagen og håber, at succesen kan gentages endnu større næste år.

-       Det er et forsøg på noget vi gerne vil gøre kæmpestort næste år, afsluttede medarrangør Thomas Kaarsted.

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 3.655 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/05/19 12:57.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Frederikke Mortensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.