Elever fra fynske Tornbjerg Gymnasium og jyske Grindsted Gymnasium strømmede denne eftermiddag ind på Syddansk Universitet. Eleverne udgør gymnasiepanelet, der er en del af projektet ’Et Sundere Syddanmark’. De 85 deltagere mødte spændte op for at præsentere, hvad de har arbejdet med.
De har under forløbet gået i dybden med forskellige sygdomme. På det grundlag har de udarbejdet plakater, de i dag har præsenteret for hinanden og dagens jury.
- Vi har fået anderledes undervisning end vi plejer og fået helt ny viden om svangerskabsforgiftning, som vi har arbejdet med, smiler Anna Rasmussen fra Grindsted Gymnasium. De øvrige piger fra gruppen er enige og nikker.
Inputs fra unge
Et Sundere Syddanmark har som formål, at inddrage borgerne i arbejdet med sygdomme og forskning. Det bygger på ’citizen science’, hvor man inddrager borgerne i forskning og udvikling på forskellige områder.
- Det er fedt at vi har en stemme og bliver inddraget, siger Emma Andreasen fra Grindsted Gymnasium.
Forløbet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Region Syddanmark, TV-Syd og TV2-Fyn. Odense universitetsbiblioteks souschef, Thomas Kaarsted, er med i spidsen for projektet. Ifølge ham er der et særligt formål med at inddrage unge i projektet.
- Det er svært at få inputs fra unge mennesker. For de opholder sig andre steder end os andre. Så det er en måde at få nyt perspektiv på det, lyder det fra Thomas.
Panelet består ikke af nøje udvalgte talenter, men af tilfældige klasser, der skal repræsenterer den unge befolkningsgruppe.
- Det er vigtigt at inddrage de unge, fordi man ikke må ekskludere nogle befolkningsgrupper, når man laver ’citizen science’. For så ville det ikke være repræsentativt. Så det er en måde at blive mere repræsentativ, forklarer souschefen.
Kåring af vindere
Elevernes plakater og projekter med sygdommene kulminerede i en konkurrence om tre priser. Hovedprisen gik til pigerne fra Grindsted Gymnasium, der havde lavet et projekt om svangerskabsforgiftning. Pigerne tror, at de vandt prisen, fordi deres plakat var visuel og overskuelig. Dertil havde de et interview med én, der er ramt af sygdommen og har på den måde brugt, det de har lært om borgerinddragelse. Det er ifølge formand for juryen og Region Syddanmark, Stephanie Lose, også noget af det, prisen er givet ud fra.
- Vi har især lagt vægt på, at det er en kampagne, der er relevant for en stor gruppe borgere, og at I har lagt vægt på at have en dialog med de relevante, lyder det fra formanden, da prisen overrækkes.
Juryen har også udvalgt en gruppe, specifikt på baggrund af, hvor gode de har været til at inddrage relevante kilder. Derudover var der en pris, hvor eleverne skulle stemme på hinanden. En drengegruppe fra Tornbjerg Gymnasium vandt begge disse priser. En af drengene Jon Buvik fortalte på gruppens vegne, hvorfor, de tror, de nu står med to trofæer i hånden.
- Vi lagde vægt på patos og den personlige beretningen, smilte han og pegede op på deres plakat.
Dagens to vindergrupper er stolte af dagens resultat. De tog ved arrangementets afslutning selfies med de skinnende pokaler og sendte snaps til vennerne.
Arrangørende er også tilfredse med dagen og håber, at succesen kan gentages endnu større næste år.
- Det er et forsøg på noget vi gerne vil gøre kæmpestort næste år, afsluttede medarrangør Thomas Kaarsted.