Unge danskere skal arbejde til de fylder 75

Fylder du 18 i år, så kan det anbefales at finde en uddannelse, der leder til en karriere, som du kan se dig selv i mange år frem. Du skal nemlig forberede dig på at trække i arbejdstøjet, indtil du fylder 75 år.

Af Maria Lundsgaard
Udgivet 01/05/19 10:43 og senest opdateret 01/05/19 11:51

       

Stigningerne i folkepensionsalderen er et rødglødende emne på Christiansborg, hvor der raser politisk tvekamp om, hvem der må gå på pension hvornår. Med valgkampen lige om hjørnet er der blandt befolkningen mest af alt forvirring omkring, hvem det helt præcist er, der i politikernes øjne er nedslidte, og skal have lov at gå på pension før tid.

Og danskerne er generelt meget enige om, at nogle af os skal kunne gå fra arbejdsmarkedet før tid. En ny undersøgelse foretaget af 3F viser, at 8 ud af 10 af de adspurgte mener, at mennesker, der har udført nedslidende arbejde, skal kunne gå tidligere på folkepension, end dem der har mindre nedslidende arbejde.  

Undersøgelsen melder ikke noget om aldersgennemsnittet på respondenterne, men det er altså de unge danskere, der bliver hårdest ramt af stigningerne i folkepensionsalderen. Er du født i år 1993, kan du hoppe hovedkulds i din folkepension, når du fylder 73,5 år. Som udgangspunkt har du så 14-16 år tilbage at nyde din alderdom i. Er du født lidt senere, i år 2001, skal du arbejde til du fylder 75 år, hvilket giver dig et års tid mindre at blive gammel i.

Forslaget om at nedslidte danskere kan gå tidligere på pension er fremsat af socialdemokratiet med opbakning fra DF og SF. Enhedslisten og Alternativet bakker delvist op, dog med ønsket om mere markante ændringer på området. Det helt store spørgsmål er dog, hvem Socialdemokratiet taler om, når de siger ”nedslidte danskere”.

Mette Frederiksen og kompagni kan dog ende ud med at få rigtigt svært ved at komme i mål med deres forslag. Alt tyder nemlig på, at Venstre, Radikalde Venstre og DF lander en aftale om en ny seniorførtidspensionordning på torsdag. Det forventes, at aftalen bliver startskuddet på Folketingsvalget, som Lars Løkke efter alt at dømme udskriver enten fredag denne uge eller på mandag. 

Test hvornår du kan gå på pension med DR's pensionsberegner her: https://www.dr.dk/nyheder/indland/beregner-hvornaar-kan-du-gaa-paa-pension-og-hvor-langt-bliver-dit-otium?fbclid=IwAR1Kjalo0llBl0XMK78oA3z2VcUg71PfFivHrWX_rsfSvIYPWgeTf9Rad7o

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.322 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 11:51.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Maria Lundsgaard

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.