Hver femte bliver ikke advaret af sirenerne

En stor del af Danmarks borgere vil ikke høre sirenernes advarsel for ulykker og katastrofer. Heller ikke i dag, hvor sirenerne afprøves landet over.

Af Louise Lind
Udgivet 01/05/19 11:45 og senest opdateret 01/05/19 11:46

       

Hele 20 % kommer ikke til at høre prøvesirenerne i dag klokken 12.00. Det er der flere grunde til.

”Det kan være, fordi man bor et sted uden sirenedækning, vinden blæser i den anden retning, eller man er indenfor,” siger kommunikationschef ved Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen til Ritzau.

Der står sirener i alle byer med over 1000 indbyggere, men selv centrale lokationer i storbyerne kan være helt uforstyrret af sirenerne.

Således var der ved prøvesignalerne tilbage i 2017 stilhed på Odense Banegård, selvom de høje toner skulle have lydt ud over togskinnerne. Årsagen var en uheldig vindretning.

Når det ikke er første onsdag i maj, lyder sirenerne kun i tilfælde af ulykker eller katastrofer i fredstid. Sirenerne blev sidst brugt ved branden i Tinglev 29. april.

Hvis man vil være sikker på, at man får en varsling, kan man downloade appen Mobilvarsling fra App Store eller Google Play. Appen vil advare dig med en alarmlyd, hvis der er en større ulykke i dit område.

App Store
Google Play

I områder, som er udenfor sirenernes dækning, kan politiet køre ud og varsle med mobile sirener.

Bliv klogere på sirenerne

  • Når sirenerne lyder, skal man gå indenfor og søge information hos DR eller TV 2.
  • Der er to sirenesignaler - én for fare og én, for at faren er forbi. Begge signaler varer 45 sekunder.
  • Faresignalet kommer fire gange og illustreret sådan:  • Når faren er forbi lyder en ensartet tone:  • Første onsdag i maj lyder faresignalet 12.00 og igen 12.04. Signalet, for at faren er forbi, lyder 12.08.

VOXPOP: Tinder får konkurrence fra Facebook

Ny Fynsk app skal redde din lever

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 1.723 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 11:46.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Louise Lind

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.