Nyt tiltag skal sikre 40 procent flere organer

500 danskere venter på organer, men med et nyt tiltag, vil der fra 2020 være op mod 40 procent flere organer til patienter.

Af Mikkel Rasmussen
Udgivet 01/05/19 11:58 og senest opdateret 02/05/19 10:34

       

I de sidste 30 år har man kun kunne benytte organer fra afdøde patienter, der er blevet erklæret hjernedøde. Men om mindre et år vil man også kunne tage organer fra patienter, hvor hjertet er holdt op med at slå først.

Et bredt flertal i folketinget er for en gangs skyld blevet enige om dette forslag, oplyser sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.  

Eksperter bakker forslaget op og forsikrer, at uanset om man er hjerne- eller hjertedød er man lige død.

Den nuværende metode er for langsom og ligger de gode organer i graven hurtigere end patienten, mener leder på Dansk Center for Organdonation, Helle Haubro Andersen:

- Der kommer til at gå så lang tid, at organerne ikke kan bruges, fordi de ikke må være uden ilt- og blodtilførsel i ret lang tid, før de går til, siger hun til dr.dk.

Hos langt de fleste er det hjertet, der først holder op med at slå dernæst  følger hjernen trop. Den eneste forskel på de to kriterier er altså, hvornår døden melder sin ankomst.


Det nye tiltag skal sikre op mod 40 procent ekstra organer, endda uden at flere skal udfylde det røde donorkort, fordi man på denne måde kan udnytte organerne bedre.

Sidste år blev ventetiden for 40 personer for lang, og selvom det stadig er for tidligt at sige, hvor mange flere donorer man sikrer med denne metode, regner man med 35 ekstra donorer om året.

 

 

 

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 1.509 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/05/19 10:34.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mikkel Rasmussen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.