Fra kampdag til festdag

Det startede i 1890, at d. 1. maj blev fejret som arbejdernes internationale kampdag i Danmark. Dengang blev der kæmpet for arbejdernes rettigheder. 129 år efter er kampdagen blevet til en festdag

Af Malthe Henriksen
Udgivet 01/05/19 15:35

       

Der er blevet ændret en hel del siden først kampdag. Ottetimers arbejdsdag i Danmark, den første lov om lønnet ferie, løn under sygdom og den fem dage lange arbejdsuge er blevet indført.

I dag er det de færreste arbejdere der går sultne i seng, og farlige arbejdsforhold er langt fra hverdagen på de fleste danske arbejdspladser. Kampene i parkerne er blevet udskiftet med fadøl, højt humør og en fejring af alt det, arbejderne har opnået på 129 år.
 
Silas Petersen studerer statskundskab på Syddansk Universitet. Han er ikke mødt op til arbejdernes internationale kampdag for at kæmpe, men snare for at solidarisere sig med de mange arbejdere.
 
- Jeg kæmper ikke for mine egne rettigheder i dag. Det er ikke min kamp. Jeg kan vist godt tillade mig at sige, at jeg er i gang med en akademiskuddannelse. Derfor ser jeg det ikke helt som min kamp, siger Silas Petersen.
 
Silas Petersen sidder med sin medstuderende på en bænk i Kongens Have i Odense. Velforsynet med hjemmebragte øl og whisky er de klar på 1. maj.
 
- Senere skal vi bare være stive. Whiskyen kommer vi til at dele ud af til alle. Det er en gammel arbejder-tradition, siger Silas Petersen.
 
Til dem der ikke har medbragte øl, står ølvognene klar på i Kongens Have. Julie Weisborg fra fodboldklubben B1913 er en af de frivillige, der bruger sin onsdag på at sænke fadøl i en af ølvognene til de tørstende.
 
- Det går virkelig hurtigt. Vi har solgt det der svarer til fem fustager, og der er 25 liter i én fustage. Nu håber jeg ikke, vi løber tør. Klokken er kun 12.30.
 
En af de personer som senere kommer til at besøge ølvognen, er Ida Skov. Hun studerer til ingeniør i robotteknologi på Syddansk Universitet, og hun mener ikke, at hun kan kategoriseres som en arbejder.
 
- Jeg falder nok ikke under den gruppe, som vil være opslidt når de er 70 år gamle, siger Ida Skov og fortsætter, jeg er ikke det man typisk vil kendetegne som en arbejder.
 
Men selvom Ida Skov ikke ser sig selv som en klassisk arbejder, vil hun stadig give ølvognen et besøg.
 
- Der kommer nok et par øl ind i løbet af dagen, siger Ida Skov og griner.

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.318 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 15:35.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Malthe Henriksen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.