Ny Fynsk app skal redde din lever

31-årige Katrine Prier Lindvig vil redde danskere fra skrumpelever med algoritmer.

Af Louise Lind
Udgivet 01/05/19 16:20 og senest opdateret 01/05/19 16:25

       

Katrine Prier Lindvig er ph.d.-studerende og læge på Center for Leverforskning på OUH og SDU. Hun vil gøre det lettere for praktiserende læger at vurdere om en patient har begyndende skrumpelever – med en app.

- Langt størstedelen af de patienter, vi fik henvist i 2016 og 2017, var raske, fortæller Katrine Prier Lindvig i en nyhedsartikel fra SDU.

Og når størstedelen af patienterne er raske, er der mindre tid til de syge. Her kan Lindvigs app, LiverTrail, spille en afgørende rolle.

LiverTrail er en Android app til de praktiserende læger. Her kan lægen indtaste forskellige variable, eksempelvis køn, alder, alkoholindtag og svar på blodprøver. På baggrund af oplysningerne vil appen udregne risikoen for leversygdom i procent og give et sikkerhedsestimat på det tal. Hvis risikoen er høj, kan lægen henvise patienten til Center for Leverforskning, hvor de har mere teknisk udstyr.

Hvad er skrumpelever?

Når leveren prøver at reparere en tidligere skade, kan der opstå skrumpelever. Leveren får en øget dannelse nye leverceller og bindevæv. Bindevævet opstår oftest som en længerevarende betændelse, der gør, at leveren ikke kan fungere normal. Alkohol, sukkersyge og overvægt kan forårsage skrumpelever. Det tager 25-30 år at udvikle sygdommen. I værste tilfælde kan sygdommen medføre livstruende blødninger, impotens, nyresvigt og leverkræft.

- Det koster noget at udvikle de her algoritmer og derfor vil det i starten også være dyrt, siger Katrine Prier Lindvig til APROPOS.

Det finansielle problem håber Lindvig at løse ved Danish IP Fair i København 8. maj, hvor hun skal præsentere LiverTrail for industrien, mulige samarbejdspartnere og investorer. Hun håber på muligheden for at udvikle appen, så den bliver lettere og hurtigere for de tidspressede læger at bruge.

Hvad er symptomerne på skrumpelever?

Tidlige stadier

- Træthed og svaghed

- Dårlig appetit, kvalme og vægttab

Sene stadier

- Opkasten indeholder blod

- Bevidstløshed (levercoma)

- Øjne og hud bliver gullig

- Brun urin

- Brystdannelse hos mænd

- Forstørret milt

- Unormale blodårer i huden

- Vandansamlinger i bughulen og benene

VOXPOP: Tinder får konkurrence fra Facebook

Hver femte bliver ikke advaret af sirenerne

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.241 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 16:25.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Louise Lind

#ungtliv   //  Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Hekseringen   //  Julekuller   //  Lyst   //  Naturriget   //  Overblikket   //  Test-kategori   //  Vrede på vrangen   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.