Er KOL forskellig fra demens og sklerose?

Ny forskning viser, at patienter, med den kroniske lungesygdom KOL, gennem personlig medicinering, motion og rygestop kan skubbe KOL ud af gruppen med de andre fremadskridende sygdomme.

Af Emilie Sunekær Christensen
Udgivet 02/05/19 13:10 og senest opdateret 02/05/19 13:18

       

400.000 personer lider af den kroniske lungesygdom KOL i Danmark, og lige nu er det den tredje hyppigste dødsårsag. Sygdommen er karakteriseret som en fremadskridende sygdom, og derved placerer den sig i samme gruppe som sklerose og demens. Men nu er der godt nyt til KOL-patienter og deres pårørende.
 
Med den rette medicinering, motion og et eventuelt rygestop, kan patienter sætte bremsen i overfor sygdommens udvikling og endda opnå bedring.
 
Individualiseret behandling
Ny forskning viser, at med en individualiseret behandling, der indeholder personlig medicinering og forløb, så kan den enkelte patient sætte en stopper for de fremaddrivende kræfter, som sygdommen har.
 
En af dem, der ved hjælp af den rette medicin, rygestop og motion ikke længere er generet af hendes KOL-diagnose, er Else Goldek.Else Goldek på 73 år fik i 2008 konstateret KOL, og for hende har personlig medicinering gjort, at hun er i stand til kun at modtage KOL-medicin gennem en inhalator.

Før jeg kom i behandling, kunne jeg knap nok gå på toilettet om natten uden at blive forpustet. Det gør jeg ikke længere, siger Else Goldek.

Når det virker
KOL kan behandles på flere forskellige måder, blandt andet med inhalationsmedicin, forebyggende medicin, der forbedre lungefunktionen, akut lindrende medicin, hvis man oplever åndenød, tabeletter, der virker som den forebyggende medicin og ved meget svær KOL, iltbehandling, der ilter blodet.
 
Else Goldek har nu modtaget KOL-medicin de sidste 11 år og skiftende afprøvet medicintyper for at finde den type, der passer bedst til hendes sygdom og hverdag. Lige nu er det en inhalator, der hjælpe hende på vej.
 
Men det er ikke kun medicinen, der hjælper. Else Goldek, er ligesom forskerne, sikker på at motion hjælper det hele lidt på vej. 

Jeg går lange ture, og så går jeg til både gymnastik og badminton. Du er nødt til at motionere som KOL-patient. Hvis du bare sætter dig hen i et hjørne, så ender du med at få ilt og hele lorte. Det gider jeg ikke. Og lige nu er jeg heldigvis helt ugeneret, siger Else Goldek.

Hvad er det, der hjælper?
Mette Reilev, ph.d. og læge på afdelingen for Klinisk Farmakologi og Farmaci på Syddansk Universitet, står bag undersøgelsen og ligger vægt på, at undersøgelsen ikke viser, hvilke værktøjer der hjælper patienterne specifikt.

Den forskning, som vi har lavet, viser at nogen patienter kan stoppe sygdommen og evt. få det bedre. Den viser, at ikke alle som først antaget bliver mere og mere syge over tid. Vi ved dog ikke, om det er mere personlig medicinering, motion eller andre faktorer, der spiller ind, siger Mette Reilev.

Forskningsprojektet, som Mette Reilev sammen med to andre forskere har lavet, undersøgte 20.000 patienter, og af de patienter oplevede kun seks procent akutte forværringer, mens 42 procent oplevede ingen forværring.

Det ser ud som om, nogle få patienter også fik det bedre, men vi ved ikke hvor mange og hvorfor, siger Mette Reilev.

Ifølge forskningsprojektet er fremtiden altså lys for de fleste KOL-patienter, hvis de modtager den rette behandling ligesom Else Goldek.

Jane Jegind kalder til borgermøde om Åløkkeskovens fremtid

Åben Åløkke-dialog: Det handler om mere end bare én vej, et skovareal og et boligbyggeri

Én vej kommer sjældent alene

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/05/21.

Historien består af 3.310 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/05/19 13:18.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Emilie Sunekær Christensen

Bladet   //  Corona-puljen   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.