Flere vogter over havmiljøet i Danmark

Der bliver holdt øje med det danske farvand både fra lands, til vands og i luften af de frivillige havmiljøvogtere.

Af Josefine Hildebrandt Greve
Udgivet 02/05/19 14:44

       

Både sejlere, dykkere, danske fritidsflyvere og personer, som nyder en gåtur ved vandet, holder nøje øje med, at både olie og plastik holder sig væk fra de danske have. Og antallet af vogtere er stigende.

I aprilmåned har havmiljøvogterne fået 500 nye vogtere, som frivilligt melder sig ind i kampen mod affald i det danske hav. Kampagnen med havmiljøvogterne blev startet i 2006 af Forsvaret, hvor de fik hjælp fra lystsejlerne til at holde øje med olieudslip i det danske farvand. Siden kampagnens spæde start er der nu 22.000 frivillige havmiljøvogtere, som hjælper Forsvaret med at holde havmiljøet rent.

En af de frivillige er Leif Christensen, som har været havmiljøvogter siden 2007. Han fik idéen til at blive frivillig gennem de blade, som bliver sendt ud til lystsejlere. Med sejlskibet Lotus sejler Leif Christensen ud fra Otterup Lystbådehavn, når han leder efter affald i vandet. Ifølge ham skyldes det stigende antal af vogtere blandt andet kampagnens gode sag:

- Jeg tror, det er en god sag. Det er forholdsvis nemt at gå til det. Man trykker bare på sin app, og så er man tilmeldt, og så får man tilsendt de her materiale. En af tingene er den stander, som vi har oppe i masten deroppe. Den siger, at det her er en havmiljøvogter, og I skal ikke smide olie her i nærheden, for så bliver det rapporteret.

Selvom det er svært at opgøre, hvor stort omfanget af affald i havene er på nuværende tidspunkt, så ser Jane Morthorst, lektor ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet, at stigningen af antallet af frivillige havmiljøvogtere som en positiv tendens:  

- Det betyder noget, at der er fokus på det. Det er jo enormt positivt, at folk er villige til at gøre noget ved det her problem. Det kan også have den gavnlige effekt at få flere til at tænke over, hvad det er, vi gør ved miljøet.

For Leif Christensen er det især den gode sag, som tiltrækker ham ved kampagnen:

- Jeg får det ud af det, at jeg gør en god sag. Når man så samler det op, så har man en god fornemmelse. Det som er endnu vigtigere er, at man kan fortælle folk, at man skal lade være med at smide affald ud i vandet.

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/05/21.

Historien består af 2.266 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/05/19 14:44.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Josefine Hildebrandt Greve

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.