Frygten for at terror en dag skal ramme fylder i de fleste menneskers tanker. En ny undersøgelse, lavet af studerende på Syddansk Universitet, påviser nu, at der en sammenhæng mellem journalisters formuleringer og læsernes efterfølgende terrorfrygt. Det er særligt ved brugen af et af de 5 nyhedskriterier, identifikation, at denne frygt fodres.
Undersøgelsen udførte b.la. et eksperiment, hvor to grupperingers terrorfrygt blev undersøgt. Heri fandt man, at de læsere, der læste en artikel, hvori de blev overstimuleret med identifikation i højere grad frygter terror end den gruppe, der fik en nøgtern fortælling om terrorangrebet.
Særligt tabloidaviser, som B.T og Ekstra Bladet, gør brug af denne frygtskabende retorik. Det lader til, at den dramatiske og personlige fortælling, som identifikation skaber, er et salgstrick fra mediernes side, hvilket er bekymrende udtaler Nicoline Tauning, som b.la. står bag undersøgelsen:
- Det er bekymrende, hvis læserne af tabloidaviser generelt oplever et højere niveau af terrorfrygt end andre. Så er der pludselig tale om to forskellige virkelighedsopfattelser.
I undersøgelsen blev der spurgt om, de tænker over feriedestinationer, hvis der har været en terrorhændelse i landet. Det kan have konsekvenser, hvis læserne begynder at frygte deres sikkerhed i udlandet efter at have læst tabloidavisernes beretninger.
Det er især de levende beskrivelser af massakren, som får terrorfrygten til at stige.
- Vi har især fundet, at det er ord som blodbad og døde danskere, som er de helt store syndere. Tabloidmedierne er også gode til at nævne børn, hvilket helt klart er en identifikationsmarkør, som har en effekt hos læserne, forklarer Nicoline.
Undersøgelsen argumenter for, at læserne begynder at identificere sig med ofrene eller de pårørende til terrorhændelsen, og det skaber en forstørret frygt også hjemme i stuerne langt væk fra orkanens øje.
De danske aviser og blade har over de senere år oplevet et fald i læsertal, men særligt ramt er de tabloide medier Ekstra Bladet og Berlingske Tidende. Alligevel har de stadig mange læsere, der vælger netop disse medier til pga. de saftige beretninger i et kort format.
- En teori, som vi har arbejdet ud fra i undersøgelsen er, at der kan være en kobling mellem fald i læsertal og øget anvendelse af identifikation hos de tabloide medier. De saftige detaljer lokker simpelthen kunder i butikken, udtaler Nicoline.
Inden du farer op og siger farvel til alle tabloide medier, er det vigtigt at holde sig undersøgelsens konklusion for øje. Det har ikke været muligt for de studerende at udlede en konklusion, der kan generaliseres til andre end eksperimentets deltagere. Men tænk over det, næste gang du får dit nyhedsfix fra Ekstra Bladet eller B.T.