Corona-årgangen - En tid vi ikke får igen

I traditionens tro ville unge i hele landet om nogle uger tage studenterhuen på og stige ombord på den rullende fest gennem byens gader. Festen ser dog ud til at være aflyst på grund af Coronakrisen, og afslutningen på skoleårene har mere betydning end som så, mener Ungeekspert Pernille W. Lauritsen.

Af Helena Ravnsbæk, Maja Ulriksen
Udgivet 14/05/20 11:16 og senest opdateret 14/05/20 13:03

       

Studentertiden er en tid, der som regel er spækket med musik og sang og af glade, berusede studenter, der sammen fejrer afslutningen på tre års slid med afleveringer og eksaminer. Det vigtige overgangsritual, som flere generationer forinden har været igennem, markerer overgangen fra ung til voksen og er en tid, der ikke kommer igen.

Studentertiden

Traditionen om studenterkørsel går flere årtier tilbage, og studenterhuen kom i brug for første gang i Danmark i 1856. Selvom huens farve med årene er skiftet fra sort til hvid, så er studentertiden bundet op på gamle traditioner, og foruden studenterhuens egne regler, er der også sociale traditioner for dimission, galla og studentergilder.

 

Mille Havkrog, der går i 3. G på HHX, sidder derhjemme og strikker. 

Mille strikker

Hun skulle ellers have syet på sin gallakjole, men drømmen om en smuk, hjemmesyet kjole er opgivet på grund af regeringens forsamlingsforbud. Hun ved ikke, om det overhovedet bliver muligt at mødes med klassekammeraterne i studenterperioden.

Coach, forfatter og stifter af Unge Akademiet, Pernille W. Lauritsen, mener, at der ikke er gjort nok for at adressere de unges tab under coronapandemien.

 

”Tænk sig at afslutte sin gymnasieuddannelse her under coronakrisen på denne måde? Det har en meget stor impact, og det bliver ikke taget alvorligt, hvad det egentlig gør ved de unge.”

Pernille W. Lauritsen

Pernille W. Lauritsen er overbevist om, at der er et kæmpe mørketal for, hvor dårligt unge har det under coronakrisen. Hun er bekymret over, at debatten fokuserer mere på, hvornår superligaen kan starte igen, frem for de unges trivsel i en tid, hvor de mister meget.

 

Tanken om at gå glip af sin studentertid sætter gang i mange tanker og følelser hos Mille.

 

 

Mille på 20 år har netop modtaget sin studenterhue med posten.
Hun kan kun håbe på, at huen en dag vil være fyldt med minder og bl.a. have spor efter
vennernes lykkebringende gebis samt fået hakker i skyggen, når alkoholen er kommet retur.

”Man har glemt, hvad det vil sige at være ung.” 

Pernille W. Lauritsen

En, der ikke har glemt studentertiden, er Pernille Axelsen, der husker tilbage på studenterugen med glæde. Alligevel er Pernille selv ramt af coronakonsekvenser, og det har hun kunne mærke i afslutningen af sin kandidatuddannelse i Historie.

Afleverer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pernille Axelsen har siddet 6 år på universitetsskolebænken,
og studietiden har været præget af studieforlængelse og sygdomsforløb. 
Glæden var derfor stor, da hun afleverede 76 siders speciale den 3. maj 2020.

 

"Hvor er det så, at de skal have lov til at gå hen og være sammen og netop tale med hinanden om, hvad vi gør?"

Pernille W. Lauritsen

Med stor skuffelse må festen lade vente på sig på grund af coronakrisen. Nu afslutter Pernille sin lange videregående uddannelse, men ikke som hun havde håbet og forventet.  

 

(Musik: Apollo music/FindTheTune.com)

Pernille Axelsen håber dog, at 3. fase af genåbningen den 8. juni gør det muligt at samle mellem 30 og 50 personer frem for de ti, som er det nuværende maksimale antal.

"Vi lever virkelig i en tid, hvor vi har brug for de unges drømme."

Pernille W. Lauritsen

Både Mille Havkrog og Pernille Axelsen drømmer stadig om at kunne sætte et endeligt punktum efter mange år i uddannelsessystemet og om at markere overgangen til næste fase i livet.

 

Førstegangskøberne går helst ikke på kompromis med drømmene

Med i mørket: Doctor Sleep ⭐⭐⭐

Bæredygtig biograf åbner

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 14/05/22.

Historien består af 3.913 tegn. Historien blev sidst gemt den 14/05/20 13:03.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Helena Ravnsbæk, Maja Ulriksen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.