Førstegangskøberne går helst ikke på kompromis med drømmene

Lige nu ville det under normale omstændigheder være højsæson for bolighandel, og en del af dem der kigger efter bolig, er førstegangskøbere. Disse er meget bevidste om, hvad de leder efter.

Af Diane Roland, Katarina Barling, Mads Vikkelsø
Udgivet 15/05/20 15:33

       

Det første hus

Da Christian Teintholt og hans kæreste ledte efter deres første hus sammen, var kravene meget specifikke.

De havde blandt andet helt klare forestillinger om, hvor i landet de gerne ville bo. Desuden skulle der være kort afstand til motorvej, de ønskede at bo på en blind vej, og landlig idyl var også et krav.

Hele seks huse så de, inden de fandt drømmehuset. Det så dog ikke helt sådan ud, som de havde regnet med, at deres kommende hus skulle se ud.

 

Boligmarkedet 

Bahadir Demirhan fra Nybolig i Odense fortæller, at en stor del af kunderne i hans forretninger er førstegangskøbere, hele 25-50 %. 

”Vi har jo en lejlighedsbutik inde i byen, og der er det i hvert fald 50%. Kigger vi rundt i de andre butikker jeg har, så ligger vi nok på en 25-30%.” 

Bahadir Demirhan

 

Selvom at Christian Teintholt og hans kæreste måske har virket meget målrettede og kræsne i deres boligjagt, så mener Bahadir Demirhan ikke, at førstegangskøberen er mere kræsen end anden- og tredjegangskøberen.

”Der er ingen der rigtig er villige til at gå på kompromis, fordi det er et hjem man taler om. Men om førstegangskøbere er mere kræsne: nej, det vil jeg ikke sige at de er.”

 

Bahadir Demirhan

         Gode råd til førstegangskøberen:

  • Sørg for at have en opsparing på minimum 5% af købesummen inden dit møde med banken
  • Bliv forhåndsgodkendt i banken inden boligsøgningen begynder, på den måde står du bedre i en forhandlingssituation
  • Tal gerne med flere banker, måske kan en anden bank tilbyde en bedre boligrente
  • Husk at mægler er på sælgers side
  • Læs boligens rapporter igennem og se efter fejl og mangler, tag evt. en byggeteknisk rådgiver med på råd
  • Undersøg markedet inden du afgiver bud, på den måde kan du lettere få indblik i, om boligen er prissat rimeligt
  • Husk at det er okay at prutte om prisen, du kan højst få et nej
  • Husk en ejerskifteforsikring og undersøg samtidig, hvor du kan få den bedste og billigste husforsikring
  • Hvis du som køber skal underskrive en købsaftale hurtigt, så husk at få tilføjet et rådgiver- og bankforbehold, inden du underskriver købsaftalen

Bahadirs råd til førstegangskøberen:

Førstegangskøberen

Ser man på førstegangskøberens alder, så var der ifølge Danmarks Statistik i 2018 flest i aldersgruppen 25-29 år. 

 

Bahadir Demirhan oplever dog, at førstegangskøberen i hans butik er lidt ældre.

”De ligger typisk fra start trediverne til slut trediverne”, udtaler Bahadir Demirhan, men tilføjer, at der er en del yngre købere imellem også.

Ole Vedsted-Jakobsen, ekspert i boligkøb, vedgiver også, at førstegangskøberne bliver yngre. Han udtaler:

”Der er nok en tendens til at der er flere og flere unge købere, der vil købe hus. Hvordan det så kan være, ved jeg ikke.”

Ole Vedsted-Jakobsen

 

Corona-årgangen - En tid vi ikke får igen

Donald Trump er ikke så unik, som vi tror

Den bankfrie fremtid?

Bolværket mod benægterne

UNI-Nyt: På Aarhus Universitet har man knækket koden

UNI-Nyt: SDU går forrest for at redde byer fra klimaforandringer

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 15/05/22.

Historien består af 3.357 tegn. Historien blev sidst gemt den 15/05/20 15:33.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Diane Roland, Katarina Barling, Mads Vikkelsø

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.