Naturelskerens yndlings-apps

Din app-butik kan være en jungle, når det kommer til at finde brugbare og smarte apps, som ikke koster alverden. Naturriget har fundet en række apps til dig, som elsker at gå på opdagelse og blive klogere på naturen omkring os.

Af Alina Bak Koch
Udgivet 27/11/20 13:35

       

”Pas nu på, at du ikke får firkantede øjne!” Er en sætning, du måske har hørt i din barndom eller ligefrem selv har sagt til dine børn.

Men i dag er der ikke nødvendigvis en modsætning og adskillelse mellem naturen og den digitale verden. I dag kan din smartphone ligefrem være et redskab og hjælpemiddel i mødet med naturens rige.  

 

Foto: Apple App-store + screenshot i app'en 'Seek'

Seek – til den nysgerrige 

App’en ’Seek’ er et levende opslagsværk og naturdagbog samlet i én. 
 
Dens kamerafunktion gør dig i stand til at identificere fugle, fisk, insekter, planter og svampe, som du enten kan fange direkte med kameraet i app’en eller fodre med et billede fra din kamerarulle. 
 
Ud fra dit billede kan Seek fortælle dig om dyret eller planten, dens udseende, udbredelse, lignende arter, latinske navn samt hvor mange andre brugere, der har set denne art, og hvor. 
 
App’en har nemlig også en gps-funktion, så du kan se hvilke arter, der befinder sig i dit område. 

Til samleren og konkurrencemennesket   
I app’en kan du gemme alle dine observationer med billede og dato, men Seek har også et ”præstationsrum”, hvor du på ægte spejdermanér kan samle mærker alt efter, hvor mange arter du finder eller udfordringer, du løser. 

Foto: Screenshots i app'en 'Seek'

 

 

Foto: Screenshot i app'en 'iNaturalist'

iNaturalist - dit bidrag til naturdatabasen

’iNaturalist’ står bag app’en Seek. De observationer, som bliver gjort og uploaded i app’en verden over, er med til at styrke Seek’s identifikationsmodel, udbredelseskort og vise dig nærtliggende observationer.
 
iNaturalist er det største fællesskab for naturalister i verden, og det er netop dens mange brugere, som hele tiden er med til at opdatere naturdatabasen.
 
Med kortfunktionen kan du gå på opdagelse i andre brugeres fund i dit område, eller du kan sætte dit eget fund på verdenskortet.
 
Når du deler dine observationer, kan du diskutere dem med andre naturentusiaster eller måske ligefrem bidrage til forskning omkring forståelse og beskyttelse af naturen.
 
App’en har flere funktioner tilfælles med Seek, men den er særligt interessant for dig, som ønsker at dele og interagere omkring dine fund i naturen.
 
 

 

Foto: Apple App-store

 
Natureventyr – få børnene med på tur
 
Det er ikke altid lige let at få børnene i flyverdragten og med på en gåtur, men måske app’en ’Natureventyr’ kan være en hjælpende hånd for din familie i fremtiden.
 
Igen har vi en app, som benytter din smartphones GPS. I dette tilfælde er det for at vise, hvilke eventyrruter, som ligger nær dig.
 
Med eventyret følger en fin stregtegning, og så indgår virkelighedens sten, broer og slotte selvfølgelig i eventyret, som er skræddersyet til hver deres rute.
 
På oversigten over hvert eventyr, kan du se hvor lang ruten er, hvor lang tid den cirka vil tage at gå og hvilke faciliteter og omgivelser, du kan forvente.
 
Når du har udvalgt en rute og er placeret ved dens start, kan eventyret begynde! Hver gang du når rutens næste delmål, får du en bid mere af historien.  
 
En håndfuld af eventyrhistorierne er gratis, de resterende koster 25 kr. at få adgang til.

Foto: Screenshots i app'en 'Natureventyr'


 

 
Svampeatlas – den spiselige natur

Tidligere måtte man tage et svampeleksikon under armen, før man begav sig på svampejagt i de danske skove. Nu er det nok at have sin smartphone på lommen.

 
App’en ’Svampeatlas’ har ligesom de førstnævnte apps en identifikationsfunktion.Når du tager eller uploader et billede i app’en, får du en række bud på, hvilken svampeart den tror, du står med.

Foto: Google Play + screenshot i app'en 'Svampeatlas'

 Hvert bud på en art kommer med en beskrivelse af svampearten, hvilke man kan forveksle den med og ikke mindst, om den kan spises.

Ligesom ”i gamle dage” er app’en dog kun vejledende, og du bør kun spise de arter, du med stor sikkerhed kan identificere som spiselige.
 
Denne app har selvfølgelig også en GPS-funktion, så svampeentusiaster kan dele deres fund med hinanden.
 
 

 

 

Naturguide – Tips og tricks med Danmarks Naturfredningsforening
 
I app’en ’Naturguide’ kan du blandt andet få et overblik over Danmarks fredede områder og udvalgte ”naturperler”, hvor du kan læse om stedernes historie, landskab samt dyre- og planteliv.
 
For børnefamilien er det sjovest at gå i krig med guidens ”naturkatapult”. Her har Danmarks Naturfredningsforening, som står bag app’en, samlet en masse aktiviteter, projekter og lege, som kan ske i og med naturen som redskab – inddelt efter de fire årstider.
 
Ved du for eksempel, hvordan man bygger den bedste hule? Eller vil du lære at snitte en skovnisse i træ? Du kan også blive klogere på, hvordan man finder vej, når man er faret vild!  

Foto: Google Play

 

Fra asfalt til asketræer – naturen rykker ind i byerne

Danmarks vejr: Top/Bund 3

Vilde dyr er dine nye naboer

Fra frisk luft til frirum: Parkernes historie

Kok og forfatter Nicolai Tram: Bålmad ligger i vores DNA

I skovens dybe stille summen – en aften på Amarminoen

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 27/11/22.

Historien består af 4.984 tegn. Historien blev sidst gemt den 27/11/20 13:35.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Alina Bak Koch

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.