Kok og forfatter Nicolai Tram: Bålmad ligger i vores DNA

For tre år siden rykkede Nicolai Tram og hans lille familie spontant rødderne op af den københavnske muld. Nu er de bosat i en svensk skov, hvor der er tid til masser af nærvær og mad over bål.

Af Johanne Kehlet Høygaard Nørskov
Udgivet 30/11/20 16:10 og senest opdateret 01/12/20 11:14

       

For omtrent tre år siden havde Nicolai Tram og hans kone, Eva, fået nok af deres travle storbyliv på Amager. Parret var trætte af det evige, hektiske hamsterhjul med realkreditlån og mangel på overskud til at være en familie. 

”Vi var ved at brække os over vores liv. Man gik hele dagen og ventede på at glo ind i en eller anden skærm. Det var jo ikke derfor, vi blev en familie”, forklarer Nicolai Tram.

Derfor tog de en spontan beslutning. Nu bor familien på fire i et gammelt savværk fra 1874 med en brølende flod i baghaven og omgivet af svensk, uberørt skov.

Her arbejder Nicolai Tram freelance sammen med sin kone, der er fotograf. Sammen har de skabt kogebøger, opskrifter og er ved at åbne en restaurant i deres eget hus. På den måde formår fritid og interesser at blive en levevej for familien.

Foto: Eva Tramp
Familiens hus i Sverige

 

Nærvær på højblus
I naturen har Nicolai Tram fundet roen med sin familie. Tiden bliver ikke længere tilbragt foran fjernsynets kolde skær, men foran og omkring bålets varme flammer.

Nicolai Tram er ikke i tvivl om, at der er for få flammer i de fleste menneskers liv. I flammerne sker der nemlig noget fantastisk – en helt særlig form for ro og nærvær opstår. 

”Grundlæggende ligger bålmad i vores DNA. Det har indtil for nyligt altid været sådan, vi har tilberedt mad, skabt tryghed, samtaler, religion og sagn”, fortæller Nicolai Tram. 

Nicolai Tram er uddannet kok, og han elsker at lave mad og eksperimentere. Derfor er denne form for tilberedning helt ideel.

 ”Jeg har en enorm glæde ved den levende ild. Jeg har også en enorm glæde ved at lave mad. Det er derfor, at det er helt fantastisk for mig at kombinere de to ting”, fortæller Nicolai Tram.

Foto: Eva Tram

 

Trams tip: Brænd grøntsagerne på bålet
Nicolai Tram og familien laver mad udendørs flere gange om ugen. Her består måltiderne primært af småretter, der komplimenterer hinanden.

Det tog ham heller ikke lang tid at give et bud på, hvordan nybegynderen let og hurtigt kan tilberede grøntsager over bål.

”Hvis det kan skrælles, så lad være!”, griner han.

”Porrer, gulerødder, rødbeder – smid det direkte ind i flammerne. Når grøntsagerne er brændt på ydersiden, så er de møre i midten. Så skræller du bare ydersiden af til sidst, og så har du de dejligste grøntsager”, forklarer Nicolai Tram.

Det betyder også, at du eksempelvis ikke skal fjerne de yderste blade fra din porrer, inden du smider den ind i ilden. Dem fjerner du blot efterfølgende. Grøntsagerne kan du eksempelvis spise som en mad.

”Skær grøntsagerne i stykker, når du har fjernet dem fra bålet. Tilføj lidt olivenolie, salt og eventuelt lidt gedeost. Spis det på ristet brød – det smager fantastisk!”.

Voilà, så er der serveret.

Foto: Eva Tram
Foto: Eva Tram

 

Du kan tilgå Nicolai Trams Instagramprofil her.

Fra asfalt til asketræer – naturen rykker ind i byerne

Danmarks vejr: Top/Bund 3

Vilde dyr er dine nye naboer

Fra frisk luft til frirum: Parkernes historie

Naturelskerens yndlings-apps

I skovens dybe stille summen – en aften på Amarminoen

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/11/22.

Historien består af 3.050 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/12/20 11:14.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Kehlet Høygaard Nørskov

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.