En håndfuld kilometer fra Rådhuspladsen i København gnasker et råvildt æbler i sig fra et æbletræ i Brønshøj. En grævling sjosker samtidig rundt i et privat blomsterbed i Vanløse på udkig efter snegle. Et højst usædvanligt syn engang - men ikke længere.
De seneste to årtier er vilde dyrearter som grævlingen, råvildtet og flagermusen flyttet ind i byens grønne områder. Det viser ny forskning, som seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredsningsforening Bo Håkansson har bidraget til.
»Storbyen er et naturligt, nyt habitat for de vilde dyr. De trives ligefrem i byens rammer og blandt os mennesker. Herinde gør vi dem jo ikke noget ondt,« siger han.
Skraldespande er nemmere end jagt
Sammen med en international forskergruppe undersøger Bo Håkansson de vilde dyrs indtog i urbane områder verden over. Ifølge forskningen lokkes dyrene ud af skoven, fordi føden er langt nemmere at få tænderne i inde i byen:
»De vilde dyr gavner af vi menneskers overflod af madvarer. Bugnende skraldespande bag supermarkeder og på gaderne fungerer som spisekammer for vilde dyr på de sene timer af døgnet. Dyrene slipper for at skulle jage forgæves i den vilde natur,« siger Bo Håkansson og påpeger, at den omfattende byudvikling desuden æder den skarpe opdeling mellem by og vilde områder.
Nyd den vilde natur, men tag forbehold
I New York og London har lokale set ulve på tagrykken af deres ejendomme, mens det i Danmark er især grævlinge og råvildt, som besøger danskernes hjem. Ifølge Bo Håkansson bør danskerne glæde sig over muligheden for at se vilde dyr i vores dagligdag, men være opmærksom på dyrenes ve og vel:
»Forskning viser, at vi i takt med stigende urbanisering mister vores forbindelse til naturen. Så et møde med et vildt dyr kan gøre os godt og inspirere. Men det er også vores pligt at passe på med, hvad vi smider i skraldespanden, ligesom vi skal holde afstand til dyrene, hvis vi møder dem i baghaven,«, siger Bo Håkansson og kommer et råd til danskere, som gerne vil se et vildt dyr i byen:
»Læg en gulerod eller et æble ud i en fjern afkrog af haven, og installere et vildtkamera. Mit gæt er, at en ræv eller pindsvin kommer først, men man kan jo være heldig, at en grævling kommer forbi,« afslutter han.