Danmarks vejr: Top/Bund 3

Naturrigets klummeskribent tager vejret seriøst og giver sine bud på de tre bedste og værste ting, det danske vejr har at byde på

Af Gustav Andreas Arnesen
Udgivet 02/12/20 16:16 og senest opdateret 03/12/20 14:55

       

Vejret virker ofte lidt undervurderet. Som om det ikke rigtig bliver taget alvorligt. Som om dets rolle som go-to small talk emne, tjenlig facilitator af høflighed og mild socialisering, har forvist dets indhold til det trivielles territorie. Men vejret er vigtigt. Som emne bør vi ikke være bange for at tage det seriøst. 

Vejret kan betinge vores praktiske færden, selvfølgelig. Som når sommerfesten bliver ødelagt af skybrud, eller når DSB slåes ud af årets første snefald. Men det er ikke det, jeg snakker om. Det er vejrets effekt på vores psyke, jeg snakker om. Vejret som arkitekt af vores sfære, som naturens levende anstrøg på vores verden. 

Dette er min top og bund 3 over Danmarks vejr, som vi kender det. Det er en personlig liste, og den er sammensat ud fra et princip om, at al vejr som udgangspunkt er godt, men at noget kan være bedre end andet. 

 

Bund 3:

3. Hagl

Jeg vil ikke sige, at jeg hader hagl. Jeg er mere frustreret over hagl. Hvad er pointen med hagl? Hvis det havde været regn, fint. Regn er både poetisk af natur, den skyller væk, renser, man kan have romantiske kys i regn, men den er også funktionel. Den tilfører vand til naturen, udfører sin rolle i elementernes cyklus. Ser man bort fra den anelse af sensation og undren, som haglens sjældne optræden medfører, er den rimelig meningsløs. Nogle gange gør den også ondt at få i ansigtet. 

 

2. Vind

Vinden indjager en kaotisk energi, der nemt går mig på nerverne. Det behøver ikke være modvinden på cykelstien (selvom det bestemt heller ikke trækker op), eller når den med et tankeløst pust ødelægger frisuren. Overalt hvor den gør sin rastløse gøren, avler den anarki og disharmoni. Det er umuligt at føle sig afslappet i hvileløs luft. Man er ude af balance i vinden, ude af stand til at finde rytme i sig selv. Vinden er støj. Usynlig, lydløs støj. Dog lidt pluspoint for at lade grøn energi udvinde af sig. 

 

1. Overskyet

Det er billedet på det kedelige, på depression, på livets gråtoner. Der er ingen dramatisk rædsel over den overskyede himmel. Det er en tung, drænende, omnipræsent byrde. Den lukker os inde, blokerer udsynet til det større. Alene med os selv, hinanden og vores tanker. Hvis vi får fire-fem dage i træk med overskyet himmel, nærmer jeg mig afgrunden af min forstand. Meningen begynder at forlade tingene omkring mig, toner ud i ét med den grå baggrund. Det er absolut det værste vejr, der findes. Jeg tager minus 25 over en overskyet himmel. 

 

Top tre:

3. Tåge

Måske et kontroversielt valg, men tågen medbringer en særlig aura af mystik, der altid gør verden mere spændende. Hvor den overskyede himmel lukker os inde med det velkendte, gør det gråt og prosaisk, så indgyder tågen verden med en fornemmelse af eventyr. Tågen er naturens slør, hemmelighed, det ukendte. Når man går gennem tåge, opleves verden med en fornyet forundring. Det fjerne bliver et ukendt rum, sværmende med mulighed. Mere tåge, tak.

 

2. Sol

Selvfølgelig skal den med. Solen. På papiret har jeg nogle gange svært ved at blive begejstret over solen. Den er let, ukompliceret, entydig. Den står for livets sødme, og kan derfor nogle gange virke lidt for meget, lidt kvalm, når vejrudsigten ikke varsler andet. Men når man mærker varmen omfavne sig, ser verden blive lyst op, bragt til live, er man ikke i tvivl. Solen er essentiel. Den er næring. Den er de lette, ubekymrede glæder. Hvis jeg havde boet syd for Harzen, havde jeg nok strakt mig til at beklage mig over dens tyranniske hede, men i herhjemme kan jeg ikke lyve. Solen er god. 

 

1. Sne

Måden den dyner sig over landskabet, lyser det op. Lyden af sneen under støvlerne, den dybstemte knirken. Måden den daler på, gyngende i brillant stilhed, som om hele verden er stoppet for at overvære dens ankomst. Eller som den i dramatisk turbulens vrider om sig, slår bølger af hvidt flimmer, en symfoni af gnistrende krystaller, diamantagtig i kulden mod huden. Måden den falder ned i røde ansigter, der vender sig mod hinanden i fortryllede smil. Børnenes store øjne, hundenes leg, bevantede hænder hånd i hånd. Sneen er noget af det smukkeste, jeg ved, og jeg vil altid være taknemmelig for den. Derfor topper den min liste. 

Fra asfalt til asketræer – naturen rykker ind i byerne

Vilde dyr er dine nye naboer

Fra frisk luft til frirum: Parkernes historie

Kok og forfatter Nicolai Tram: Bålmad ligger i vores DNA

Naturelskerens yndlings-apps

I skovens dybe stille summen – en aften på Amarminoen

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 02/12/22.

Historien består af 4.337 tegn. Historien blev sidst gemt den 03/12/20 14:55.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Gustav Andreas Arnesen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.