Fra Alanya til Aldi: Kristian frygter, at han skal opgive sit livsværk

I vintermånederne arbejder Kristian Boye i Aldi, resten af året arbejder han i Alanya, men det er usikkert om han kan fortsætte med den fordeling. De manglende danske turister truer nemlig hans turistforretning. Kristian Boye er ikke alene, mange danskere tager hvert år til udlandet for at arbejde.

Af Joan Østergaard Madsen, Nicholas Kristjánsson Albek, Nicole Torp Hjørringgaard
Udgivet 26/04/21 16:46 og senest opdateret 26/04/21 17:31

       

Det vurderes af Dansk Arbejdsgiverforening, at 84.000 danskere bor og arbejder i udlandet. Blandt dem er Kristian Boye, der har en lejlighed i Tyrkiet, hvor han bor og arbejder fra marts til december hvert år. Som alt andet under pandemien har det også været udfordrende for Kristian Boye, som har måtte rejse hjem fra Tyrkiet. Han kan ikke længere leve af sit job som skandinavisk feriekoordinator, hvor han planlægger bådture og ellers hjælper skandinavere med praktikaliteter vedrørende deres ferier.  

- Jeg har været tvunget til at komme hjem og tjene penge, jeg tjener jo ikke noget dernede nu (Tyrkiet, red.), når der ikke er turister, og det var der heller ikke hele sidste år, siger Kristian Boye. 

I forhold til årene før, er der i 2020 rejst 900.000 færre danskere afsted med et af rejseselskaberne, der er medlem af Rejsearrangører i Danmark, der for eksempel inkluderer TUI, Spies og Apollo. Det er det laveste antal danske turister siden 2005, hvor Rejsearrangører i Danmark startede deres målinger.

For at få det hele til at køre rundt, arbejder Kristian Boye nu i Aldi. Han har ikke noget sted at bo i Danmark, så han overnatter skiftevis i venners sommerhuse og på deres sofaer. Det gør han også normalvis, når han hvert år tilbringer tre måneder i Danmark, når turistsæsonen er lavest i Alanya. Men i år havde Kristian Boye set frem til for første gang, at kunne bo og drive sin forretning hele året i Alanya, fordi den er vokset sig større. 

De planer er dog sat på standby nu, og Kristian Boye er nu nervøs for, om hans forretning overhovedet kan reddes. Hvis ikke rejserestriktionerne snart lempes, bliver han nødt til at opgive sin lejlighed og firma i Alanya og vende permanent hjem til Danmark.

- Lad os nu sige, at det næste år bliver på samme måde som i år, så tror jeg også, at jeg siger - så var det det - og jeg flytter fast hjem til danmark, og så får jeg en lejlighed og bliver butikschef i Aldi, fortæller Kristian Boye. 

 

Hos Sunweb er man også bevidste om, at det er altafgørende for folk, der har arbejde i udlandet, at de kan rejse afsted.

- Når de ikke kan sendes afsted, er der ikke arbejde til dem, siger Martin Faber Smidstrup, der er sales and service manager ved Sunweb scandinavia.

Han fortæller at de sidste sommer, da nogle destinationer åbnede op, sendte ⅔ af deres normale antal medarbejdere i udlandet afsted. I år regner de med fuldt antal. 

Hos TUI er billedet det samme. Under coronanedlukningerne har TUI sendt markant færre medarbejdere afsted, og det forventes først at være normaliseret i sommeren 2022. 

Selvom Kristian Boye har lejlighed og firma på spil, er han optimistisk og tror på, at det hele nok skal gå. Han regner med, at han snart kan forlade Aldi og vende tilbage til det, han helst vil lave - nemlig at planlægge bådture for skandinaviske turister. 

- Det kunne jo være så fedt, hvis jeg kunne leve af min hobby i Tyrkiet. Det er jo det, de fleste drømmer om, siger Kristian Boye. 

 

Flydende bofællesskab skal i landsretten

Bumser og bakterier: Hudproblemerne lurer under mundbindet

Beboere i opråb: Vi har fået nok!

I Ørbæk holder de vejret

Bilfrie søndage: Det er kun et lillebitte plaster på et stort klimasår

Odense Kommune vil være klimaneutrale i 2030: “Det kunne godt gå hurtigere”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 26/04/23.

Historien består af 3.331 tegn. Historien blev sidst gemt den 26/04/21 17:31.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Joan Østergaard Madsen, Nicholas Kristjánsson Albek, Nicole Torp Hjørringgaard

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.