Lavt stofskifte: Standardmedicin er ikke altid effektiv

Hos 15 procent af amerikanske patienter med lavt stofskifte er standardmedicinen ikke effektiv. Også i Danmark oplever patienter en række symptomer, selvom de er i behandling. En ny undersøgelse fra Rush University Medical Center kan skabe grundlag for individuel behandling af sygdommen.

Af Cecilie Lunding Tolversen, 02/03/16 17:49

       

Standardbehandlingen af lavt stofskifte har i årtier været en daglig dosis levothyroxin (Eltroxin / Euthyrox). Flere patienter oplever dog, at medicinen ikke er effektiv til trods for, at deres blodprøver viser det modsatte. Nogle læger udskriver med succes medicin, der ikke markedsføres i Danmark, som eksempelvis Thyroid, mens andre læger tager afstand til individuel behandling.

Rush University Medical Center forsøger at skabe en forståelse for, hvorfor medicinen ikke virker på alle. Deres forsøg er foretaget på rotter og hjerner og viser, at der er forskel på optagelsen af medicinen. Hvis yderligere forsøg giver samme resultater, vil det skabe grundlag for at skelne mellem patienter og behandle efter individuelle symptomer. Det kan gøre det lettere for stofskiftepatienter at ændre medicin, hvis de har symptomer, der forstyrrer deres hverdag.

Helle Sydendal, pressechef for Den Danske Hypothyreose Landsforening, fortæller til BT, at mange patienter er syge til trods for deres behandling. En såkaldt kombinationsbehandling kan være løsningen for nogle.

I 2015 skrev sundhedsstyrelsen et nyhedsbrev til alle praktiserende læger med information om, at patienters symptomer skal medregnes i behandling af stofskiftesygdomme, selvom patienternes blodprøver viser at behandlingen er virkningsfuld. Det er dog ikke alle læger, der følger sundhedsstyrelsens råd.

»Der kan der være langt mellem læger, der har kompetence til at behandle lavt stofskifte, hvis den gængse medicin ikke virker. Derfor tvinges mange patienter ud i en opslidende søgen efter kvalificeret behandling,« siger Helle Sydendal til BT.

Det samme billede tegner sig på Facebook-grupper, hvor patienter dagligt deler historier om, at deres læge ikke vil ændre deres medicin trods alvorlige symptomer. I disse grupper anbefaler medlemmer de læger, der vil udskrive Thyroid og sende patienter videre til en endokrinolog.

Selvom nogle patienter har haft succes med alternativ medicin, hersker der en debat om langtidseffekterne, som ikke kendes endnu. Steen Bonnema, speciallæge i stofskiftesygdomme på Odense Universitetshospital, understreger til BT, at tidligere studier ikke viser bedring af patienter i T3-behandling, som er en af de alternative behandlinger.

Ny app skal mindske antallet af dødfødte børn

Patientkontakt skal sikre bedre behandling

Venstrehåndede kan tage skade af elektrisk hjernestimulering

FØLJETON: Borreliose - en glemt sygdom


Assens   //  Faaborg - Midtfyn   //  Langeland   //  Middelfart   //  Nyborg   //  Odense   //  Overblikket   //  Svendborg   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Google Analytics til statistik. Hvis du installerer et plugin i din browser, bliver du undtaget fra dataindsamling.