Kulmule, krabbeklør og en klappende københavner

Vaklende stilletter og fisk med skind på. Torvehallernes kunder er på dybt vand til den vestjyske fiskeauktion.

Af Caroline Tranberg
Udgivet 08/09/16 10:50

       

Den blå plastikhandske bliver stukket godt ind i siden på fisken, som flyver op fra isterningebaljen. ”En blød tier for en sej?”. Sejen poserer med sit underbid og en pige vakler i sine stiletter på brostenene. ”Femogtyve kroner”, byder hun og hæver armen. En gråhåret herre med rygsæk byder seksogtyve. Så syvogtyve og otteogtyve.

Én krone ad gangen. Det er et beløb, man kan forstå.

Torvehallerne er københavnernes tjekkede indkøbscenter med franske macarons i pastelfarver og en frokost-pizza til 95 kroner. Men i dag har en pop-up fiskeauktion indtaget pladsen.

Tommy Lund dirigerer scenen med en fiskekrog i træ og blussede kinder. Han ejer fiskebutikken Hav i Torvehallerne. I dag holder han fiskeauktion sammen med den vestjyske fiskeriforening Hanstholm. Her smutter fiskene gennem luften, og man skal være hurtig, hvis man skal få en af de hvide plastikposer på krogen.

En mørkhåret kvinde er taget til fiskeauktion iført laksko og en blå- og hvidstribet skjorte i figursyet snit. Hun har sneget sig op foran, men tager hurtigt et skridt tilbage. Lugten er slem. Fiskene er beskidte. Hun hopper og klapper i hænderne, da hun erobrer krabbekløerne til 14 kroner stykket.

”Billigt-billigt-billigt” smiler Tommy og hamrer fiskekrogen ned i karrene med et ordentligt brag. Han er dagens midtpunkt med sine store armbevægelser og larmende orange kasket, som skaber blikfang i de simple omgivelser; to hvide pavilloner som tag, et bord som disk, og så fem grønne kasser med fisk i.

Sparkling Wednesday & en slimet kulmule

Maya er femogtredive år og på dybt vand til fiskeauktionen. Hendes nyindkøbte kulmule stritter op ad plastikposen, men hun aner ikke, hvordan hun skal tilberede den.

”Jeg tror, jeg venter til min mand kommer hjem i morgen”, siger hun og griner. Hun plejer at købe fisk i Tommys butik, men der er de jo fileterede i forvejen. Og hun har aldrig smagt den klassiske kulmule før.

Men hun er jo heller ikke segmentet for den vestjyske fiskeauktion. Et reklamebanner bag Tommy fortæller historien om 15 gråhårede mænd, der er samlet om de grønne fiskekar. Med notesblok i hånden og praktisk klædt i overalls. Her ved man godt, hvordan kulmulen filetteres, og også hvad den er værd.

Under pavillondugen har Tommys orange kasket været vidne til 200 kilo frisk fisk, der er blevet langet over disken. Plastikbordet er knækket, og i pengekassen er der flere mønter end sedler. De sidste ni rødspætter gik for kun femogtyve kroner.

Men i morgen vifter Tommy igen med danske fisk i Torvehallerne, og et skilt reklamerer med endnu et event; Sparkling Wednesday. Champagne i glas og en slimet kulmule på tre kilo. Københavnerne er også til vestjysk autencitet. Og i morgen bliver der serveret kulmule hos Maya.

Temadag: Landmanden og dronen skal afstemme deres forventninger til hinanden

25-årig landbrugselev efter undervisning i drone-teknologi: ”Det er fremtiden”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 08/09/18.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Caroline Tranberg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.