Valget på Fyn: Det store politiske overblik

Hvilke emner optager fynboerne? Hvor ligger magten? Og hvem vil gerne være borgmester? Vi har stukket en finger i den fynske muld, og giver dig her det fulde overblik.

Af Martin Bahn
Udgivet 20/11/17 15:39

       

Velkommen til dit store forkromede overblik over dagens kommunalvalg. I denne artikel trækker vi de store linjer op, og vi stiller skarpt fokus på politiske tendenser og emner i de fynske kommuner.

Hvad optager fynboerne? Hvem sidder på magten? Og hvem kan blive kommunalvalgets vindere - og tabere? Alt det og mere til, serverer vi for dig - lige her.

Så læn dig godt tilbage, skænk en frisk kop kaffe og nyd turen gennem Fyns kommunalpolitiske landskab.

SÅDAN FORDELER MAGTEN SIG I DAG

For bordenden sidder der i dag hovedsagligt borgerlige borgmestre. Syv ud af de ti fynske kommuner ledes til dagligt af en Venstre-mand med et flertal i ryggen.

Middelfart Kommune har været en socialdemokratisk højborg, der siden 1986 var styret af fhv. borgmester Steen Dahlstrøm (S). Han valgte dog at trække sig for et par måneder siden af helbredsmæssige årsager og blev siden afløst af partifællen Johannes Lundsfryd Jensen (S).

I Odense Kommune er der kamp til stregen, efter stemmeslugeren Anker Boye (S) har trukket sig som borgmester og overdraget posten til sin partifælle Peter Rahbæk Juel, som nu får hård modstand af Venstres spidskandidat, Jane Jegind. De borgerlige partier var således kun 1.586 stemmer fra en borgmesterpost ved kommunalvalget i 2013, skriver Fyens Stiftstidende.  

DET SNAKKER MAN OM

Skolelukning

Kandidaterne har under valgkampen stået i kø for at give garanti mod skolelukninger. Siden 2010 har kommunerne tilsammen nedlagt 38 folkeskoler på Fyn, og det her er for alvor et emne, der kan få følelserne i kog hos vælgerne.

Værst står det til hos Faaborg-Midtfyn og Svendborg, hvor man de seneste syv år har lukket otte folkeskoler i hver kommune, mens man hos Nordfyns Kommune har kunnet nøjes med at lukke knap halvdelen af sine 14 folkeskoler inden for samme tidsrum.

Selvom lukningerne skyldes faldende børnetal og en presset økonomi, kan folkeskoleområdet blive én af de afgørende faktorer, der kan koste partierne stemmer ved valget i dag.

Skattetryk

Et af valgkampens helt store temaer er økonomi. Skattetrykket på Fyn er 5,3 pct. højere end landsgennemsnittet, og på Langeland, som har landets højeste kommuneskat, betaler man 11,6 pct. mere end den gennemsnitlige dansker. Derudover ligger både Nyborg Kommune og Svendborg Kommune i top 10 over de kommuner, der opkræver den højeste skat.

De fynske borgmestre afviser dog bredt set at sænke satsen, og enkelte steder er der tværtimod udsigt til yderligere stigninger.

I sommeren 2016 vedtog et rødt flertal, anført af daværende borgmester i Odense, Anker Boye (S), således den såkaldte velfærdsprocent, som skulle øremærkes til kernevelfærd for børn, ældre og handicappede. Stigningen til trods har odenseanerne dog stadig den laveste kommuneskat på Fyn.

Der er ingen af de fynske kommuner, der på nuværende tidspunkt ligger under det gennemsnitlige skattetryk i Danmark.

De blanke stemmer

Den procentvise andel af blanke stemmer er næsten dobbelt så stor som hos resten af landets befolkning. Således stemte 2,8 pct. af de fynske vælgere blankt ved kommunalvalget i 2013, mens det for resten af danskerne kun var 1,45 pct., der smed en tom stemmeseddel i valgurnen.

Der er altså en tendens til, at vælgeren bevæger sig hele vejen ned til valgstedet, men alligevel erklærer sig utilfreds med det politiske menukort. Dog skal det nævnes, at valgdeltagelsen er så høj, at ni ud af ti fynske kommuner faktisk ligger med mere end 5 procentpoint over landsgennemsnittet.

Faktum er, at fynboerne både stemmer mere og stemmer mere blankt. Netop dette, har været debatteret i valgkampen, hvor diverse kandidater har prøvet at bejle til de blanke stemmer.  

Ledighed

Fyn har en af landets højeste ledighedsprocenter, og i september 2017 inkluderede det godt og vel 4,7 pct. af arbejdsstyrken (kilde: RAR). På landsbasis er det samme tal 4 pct.

Middelfart kan ånde en smule lettet op, for her har man Fyns laveste ledighed, mens Odense Kommune med 5,6 pct. og Langelands Kommune med 5,2 pct. har de højeste.

Ledigheden ses særligt hos akademikere og personer, som ikke er forsikrede. Det sidste skyldes, at der er flere integrationsborgere end førhen, der nu er blevet erklæret jobparate. Samtidig rammer arbejdsløsheden også de unge mellem 25-29 år, som, målt på aldersgruppe, har den højeste ledighed på Fyn.

I Odense har en undersøgelse vist, at 31,1 pct. af odenseanerne mener, at arbejdsløsheden er det vigtigste debatemne til kommunalvalget, mens kun 13,7 pct. mener, at det er vigtigt at tale om skatten.

Dermed kan man også forvente, at der ligger en stor opgave foran de nye borgmestre, der bliver valgets sejrherrer.

BORGMESTERDUELLER

Siddende borgmestre, borgmesterkandidater og en enkelt joker. Vi giver dig her en hurtig guide til, hvem der – formentlig – kan blive borgmester i en fynsk kommune.

Odense:

Kampen står mellem: Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mod Jane Jegind (V).

Valgforbund: De røde partier er gået sammen i et valgforbund, bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF, Radikale og Alternativet.

Svendborg:

Kampen står mellem: Borgmester Lars Erik Hornemann (V) mod Bo Hansen (S)

I Svendborg har man indledt en økonomisk jagt på 100 mio. kroner, som skal findes på de kommunale budgetter før 2021, hvis man vil opretholde likviditetsniveauet i kommunen.

Assens:

Kampen står mellem: Borgmester Søren Steen Andersen (V) mod Charlotte Vincent Petersen (S)

I Assens brænder skoletemaet for alvor igennem, da DF og S sammen har valgt at lukke to af byens landsbyskoler. Desuden udspiller der sig et sandt trekantsdrama, hvor DF spidskandidaten, Jens Henrik Thulesen Dahl, måske kan stjæle borgmesterkæderne foran næsen på de to favoritter.

Middelfart:

Kampen står mellem: Borgmester Johannes Lundsfryd (S) mod Morten Weiss-Pedersen (K)

Skolerne er blandt de emner, der står højest på dagsordenen. I september overtog Johannes Lundsfryd borgmesterposten fra sin partifælle Steen Dahlstrøm, og det er en rolle, han er favorit til at fortsætte i efter valget.

Nordfyn:

Kampen står mellem: Borgmester Morten Andersen (V) mod Kim Johansen (S)

Morten Andersen var ved kommunalvalget i 2013 en stor stemmesluger, og den siddende borgmester er derfor favorit til at genvinde den post.

Faaborg-Midtfyn:

Kampen står mellem: Søren Kristensen (V) mod Hans Stavnsager (S)

Den siddende borgmester i kommunen, Christian Thygesen (V), genopstiller ikke ved valget, og det er derfor mest sandsynligt, at den nye mand ved roret bliver en af de to ovenstående.  

Nyborg:

Kampen står mellem: Borgmester Kenneth Muhs (V) mod Vibeke Ejlertsen (S)

Kerteminde:

Kampen står mellem: Borgmester Hans Luunbjerg (V) mod Kasper Olesen (S)

Der udspiller sig et drama i Kerteminde for tiden, da DF har klargjort, at de ikke peger på Venstrekandidaten Hans Luunbjerg som borgmester.

Langeland

Kampen står mellem: Jan Ole Jakobsen (V) mod Tonni Hansen (SF)

Den siddende borgmester, Bjarne Nielsen (V), genopstiller ikke, og Langeland får derfor en ny borgmester på posten de næste fire år.

 

Foto: Julie Lapp

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 20/11/19.

Historien blev sidst gemt den 20/11/17 15:39.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Martin Bahn

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.