Gudrun stemmer for sidste gang

93-årige Gudrun Olga Sofie Andersen har ikke været aktiv i stemmeboksene de sidste mange år, men til dette kommunalvalg skal hun igen sætte et kryds.

Af Rebecca Tolberg
Udgivet 20/11/17 19:43

       

På væggen hænger der billeder fra gamle dage og af familien. På sofaen er der hjemmehæklede puder, og på bordet står der hjemmelavet julepynt. Midt i alt dette sidder Gudrun i sin bordeaux kjole i sin kørestol på plejehjemmet Humlehaven i Nr. Lyndelse.

“Da jeg var ung i 1938, var verden et fantastisk sted. Det er den ikke i dag. I dag er det ad helvede til.”  Sådan lyder det fra 93-årige Gudrun , der har levet under en del kommunalvalg.

Første gang, at Gudrun kunne stemme, var i 1935. Dog stemte hun ikke dengang, da valget ikke var noget, hun tænkte over. Det var først i 20’erne, at Gudrun satte sit første kryds, men på trods af sin alder har hun ikke været aktiv i stemmeboksene mange gange siden. 

”Jeg arbejdede på fabrik, så jeg snakkede ikke med mine kollegaer om politik hen over de farlige maskiner," fortæller Gudrun.

Det er 15-20 år siden, at Gudrun sidst afgav en stemme til kommunalvalg, men i år har hun igen valgt at sætte sit kryds.
Hun er kommet så langt op i alderen, at hun nu vil sikre sig, at hun når at stemme en sidste gang. 

”Nu er jeg blevet så gammel, at jeg skal give min stemme.”

Det sidste kryds

Kommunalpolitik har ikke fyldt meget i Gudruns liv. Hun snakkede med sin mand og med nogle få venner om det, men de er der ikke længere. Hvis hun skal snakke om politik i dag, er det med hendes søn, som bor tæt på plejehjemmet.

Selvom Gudrun ikke interesserer sig så meget for kommunalpolitikken, er hun glad for kommunens tiltag på plejehjemmet. 

”Vi har det godt her. Personalet er så søde, og vi har vores egen lille lejlighed. Og vi får god mad!” 

I dag skal Gudrun sætte, hvad hun tror, bliver det sidste kryds. 

Foto: Rebecca Tolberg

 

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 20/11/19.

Historien blev sidst gemt den 20/11/17 19:43.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rebecca Tolberg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.