Valg på Tommerup Skole giver folkeskoleelever erfaring

I dag afholder Tommerup Skole ungevalg. Er simuleret valg, som skal lære de unge om demokratiet og forsøge at motivere dem til at stemme senere i livet.

Af Rasmus Woo Johansen, Stine Schmidt Jørgensen
Udgivet 20/11/17 21:36

       

Tommerup Skole holder i dag et simuleret valg, som skal lære elever om demokrati og valgdeltagelse. Valget hedder Ungevalget, der er et tiltag, man i Assens kommune har fundet på. Her er det eleverne i de ældste klasser på alle folkeskoler i kommunen samt elever fra nogle friskoler og efterskoler, som stemmer.

På Tommerup Skole er alle søjler dekoreret med hjemmelavede valgplakater, socialdemokratiske paproser og skarpe V’er for Venstre. Valgurnen er lavet af pap og dekoreret af skolens elever, og valget åbnes af skolens leder, Kirsten Møller.

Rikke Hansen er samfundsfagslærer i 8. klasse, og hun har været med til at være tovholder på arrangementet.

”Det har været oplagt at inddrage kommunalvalget i undervisningen. Eleverne har haft en hel dag til at forberede og lave plakater. De har været inddelt i ti hold på tværs af klasserne,” siger hun.

Ungevalget har gjort den obligatoriske undervisning i kommunalpolitik spændende og levende for de unge elever. Kasper og Emil, der begge går i 8.a og er 14 år, er slet ikke i tvivl. De mener, at det har været et lærerigt forløb, og de er helt sikre på, at de skal stemme, når de fylder 18 år.

”Man skal stemme, fordi det er ens pligt, og hvis man ikke stemmer, har man ikke ret til at brokke sig,” siger drengene.

”Jeg så 'Debatten' den anden dag, og så skal jeg ned og se valget og spise mad i en spejderhytte,” fortæller Kasper.

Meget på spil for folkeskoleeleverne

Projektet henvender sig til de unge, der snart selv kan sætte deres kryds. De skal blive bekendte med at gå til valg, så de også vil gøre det senere i livet. 

”De lærer, hvordan man skal sætte et kryds, de får ro i stemmeboksen og alle stemmerne bliver talt op. Ligesom til et rigtigt valg,” forklarer Rikke Hansen og tilføjer:

”Det har ikke været svært at få dem til at interessere sig, fordi der er meget på spil for eleverne i det virkelige kommunalvalg.”

Overbygningen på Tommerup Skole er nemlig i gang med en udflytning til naboen, Tallerupskolen. 8. og 9. klasse, som begge deltager i ungevalget, skal rykke teltpælene op. 7. klasse flyttede allerede efter sommerferien.

Både Kasper og Emil har også fulgt mere med i det politiske overblik, end de plejer. Emil siger: ”Vi skal over på Tallerupskolen, hvis det ikke bliver ændret, og det gider vi slet ikke. Det rigtige valg i dag handler om, hvad der skal ske med os.” 

Skolen har instrueret eleverne i at være sobre på deres valgplakater. Man må ikke åbenlyst favorisere nogle partier frem for andre i skolens valgkamp. Det har de gjort, fordi de ved, at mange af eleverne føler, at der er noget stort på spil for dem i det rigtige valg.

Foto: Rasmus Woo Johansen

Førstegangsvælger: Kommunalvalget vakte min interesse for politik

Thulesen Dahl: Vi har været for dårlige til at forklare skolelukninger

Så er stemmerne talt op i ungevalget: Klar sejr til Venstre

Borgmesterkandidat kalder avisannonce for løgnagtig propaganda

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 20/11/19.

Historien blev sidst gemt den 20/11/17 21:36.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rasmus Woo Johansen, Stine Schmidt Jørgensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.