Så for Syddanmark

Regionrådsvalget er desværre ikke det mest sexede valg i Danmark, men i år kan der måske komme lidt mere kød på valgknoglen her i det syddanske. Der er lagt i støbeskeen til et trekantsdrama af dimensioner. For overdrevent? Måske lidt.

Af Sebastian Stork
Udgivet 21/11/17 08:03

       

Det er en af demokratiets festdage, og med til festen er – for nogle – den ukendte onkel inviteret. Ham du glemmer eksisterer, og som du kun er sammen med til den årlige fætter-kusine fest. Regionrådsvalget hedder han. Du husker ham først, når han trykker din hånd goddag. Når du får den gule stemmeseddel stukket i hånden nede ved stemmeboksen og skal sætte et kryds mere, end du lige havde regnet med. Lytter man til regionhundens glammen, er der lagt op til det mest spændende regionrådsvalg i Region Syddanmarks historie. Det bliver et eventyr, selv ikke H.C. Andersen kunne have skrevet. Et eventyr, der startede i 2015…

Der var en gang…
En strukturreform. En Strukturreform, der fra 1. januar 2007 betød, at 271 kommuner blev til 98, og 13 amter blev til 5 regioner. Det sydlige Jylland og hele Fyn blev til Region Syddanmark. Til at styre regionen lavede man regionrådet. Det bestod af 41 medlemmer, der kom fra regionens 22 kommuner. På toppen af lagkagen satte Carl Holst (V) sig som formand for hele herligheden. På toppen blev han siddende helt ind til 2015, hvor folketinget bankede på døren. Carl Holst (V) åbnede døren og red til Christiansborg på en gedebuk, hvor han vandt ”prinsen”, Lars Løkke Rasmussens (V), hjerte, og blev forsvarsminister. Men. Carl Holts (V) exit vakte røre i den ellers så vandstille andedam.

Ringe i vandet
I en god håndfuld år har der været ro og idyl i den Syddanske andedam, men efter folketingsvalget, hvor Holst (V) drog til det store slot i hovedstaden, startede den ene møgsag efter den anden. Og regionen måtte igennem tre store prøvelser:

Den grimme ælling  
Det, der var startskuddet til Region Syddanmarks uro i andedammen, var Carl Holst (V). Efter han forlod posten som regionrådsformand, gik der ikke lang tid før det kom frem, at han havde brugt regionsmedarbejderen Christian Ingemann Nielsen til at føre valgkamp for sig til folketingsvalget. En sag, Holst’ efterfølger, venstrekvinden Stephanie Lose, skulle til at rydde op i.

De blå blink
1. september 2015 rullede de første Bios ambulancer ud på det syddanske vejnet. Bios erstattede Falck, der ikke kunne hamle op med Bios’ lave priser. Med de billigere priser fulgte til gengæld mangel på mandskab, brud på kontrakter og løgne fra Bios’ side af. Den kun et par uger gamle regionrådsformand, Stephanie Lose (V), kunne nu se frem til 11 måneder dominerede af problemer med de blå blink og negativ medieomtale af regionen. Først 27. juli 2016 slukkede det nu konkursramte Bios de blå blink, og regionen måtte igen selv overtage ambulancedriften.

Den fratrædende sundhedsdirektør
Den daværende sundhedsdirektør Jens Elkjær fik også skabt en del dårlig omtale for Region Syddanmark i 2015. Han skabte så meget postyr, at næstformanden i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), den 11. november 2015, udtalte til Fyens.dk og TV2 FYN, at han ikke længere så Jens Elkjær som en del af den fremtidige direktion. Det, der fik bægeret til at flyde over, var, da det kom frem, at Elkjærs kone, Susanne Elkjær, som centerchef for Sygehus Sønderjylland fik over 200.000 kroner mere i løn årligt end hendes chefkollega. En kontrakt, der ikke var indgået fuldstændig efter reglerne.

Hvem skal have det halve kongerige?  
Med Holst ude, en velkendt Lose på pinden og en den garvede socialdemokrat Poul-Erik som underdog, bliver det spændende at se hvem af de to, der tager det halve kongerige. Men de skal ikke føle sig for sikre. Ind fra venstre kommer Villy Søvndal (SF) nemlig ridende med en erfaring som en gammel politisk krave i den ene hånd og kendisfaktor nok til at stege hanekyllinger i den anden.

’Der skal ryddes op i Region Syddanmark’ har Villy Søvndal udtalt sig. Noget Stephanie Lose (V) har været i gang med siden 2015. Men har hun imponeret prinsessen (læs: vælgerne) nok til at vinde det halve kongerige? Eller kommer skolelederen fra Aarup til at vælte hende af pinden?

Læs med i morgen og få slutningen på eventyret og svaret på, om de blå vægge i slottet skal males røde.  

 

Tegning: Lykke Rasmussen og Julie Lapp

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 08:03.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Sebastian Stork

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.