”Søren har haft fingrene nede i mulden, og det er sgu det, der tæller”

PORTRÆT: Han er tosset med tarteletter og elsker at underholde gæster på sin restaurant i Odense. Politik endte han i ved et tilfælde, men kan med en god portion held kalde sig rådmand – eller endda borgmester - i nat. Mød Konservatives Søren Windell, der ud af det blå er blevet valgets joker i Odense.

Af Anders Redder
Udgivet 21/11/17 09:29

       

Søren Windell vader ind i folk med træsko på.

Vi er midt i Danmarks tredjestørste by, men alligevel kan han ikke bevæge sig halvtreds meter uden at stoppe op til en snak med venner og bekendte, der alle mødes med åbne arme og et næsten lige så bredt smil.

”Hej hej, hvordan har du det?”, ”Goddag goddag, alt vel?”, lyder det gang på gang, da vi sætter Søren stævne i midtbyen og sammen går mod den Den Gamle Kro, hvor det meste af interviewet finder sted.

Ældre damer, stamkunder fra hans restaurant i midtbyen og gamle venner skal alle have en snak med den mand, de indtil for et år siden forbandt med tarteletter i stedet for politik.

På Vestergade render vi ind Peter Rahbæk Juel, S-spidskandidat og storfavorit til en borgmesterpost i Odense. De to politikere giver hinanden et stort kram og stiller op til fællesbillede på Vestergade.

”Det er jeg glad for, at du fik set. For det er en af grundene til, at jeg er gået ind i odenseansk politik. Den her by skal væk fra blokpolitikken og tilbage til et byråd, hvor vi samarbejder på tværs af partierne for at løse de problemer, helt almindelige borgere møder. Peter og jeg har kendt hinanden i mange år, og vi er begge enige om, at samarbejde er vejen frem for Odense,” siger Søren Windell, da borgmesteren og folkemængden er forsvundet fem minutter senere.

Søren for samarbejde
Søren Windell er en politisk grønskolling, og han indrømmer det selv. Den 39-årige spidskandidat har aldrig siddet i byrådet, og dagens valg er hans ilddåb i dansk politik.

Mens flere spidskandidater er skolet gennem statskundskabsuddannelser og ungdomspartier, har han brugt sit yngre liv på alt andet end politik. Oftest som erhvervsdrivende og senest som ejer af Restaurant Grønttorvet, som han har haft i otte år.

Mest af alt er Søren Windell dog kendt som medarrangør af den årlige tarteletfestival i Odense.

For et år siden var han et absolut ubeskrevet blad i fynsk politik. Men da rådmand Steen Møller takkede nej til at genopstille, var liste C tvunget til at tænke i nye baner. Søren Windell indvilgede i at komme på stemmesedlen som menig kandidat.

Et par uger senere havde en samlet lokalforening sat sig for, at han skulle stå øverst på partilisten.

”Jeg har altid været konservativ, men det kom bag på alle – mig selv inklusiv – at jeg skulle være spidskandidat i landets tredjestørste by uden selv at have siddet i byrådet før,” siger Søren Windell, da vi har sat os ned med en fadøl og en omgang smørrebrød på Den Gamle Kro i Odense.

Hvad er det, der driver dig politisk?

”Kommunalpolitik har bevæget sig for langt væk fra borgerne. Glæden kommer ved at gøre en forskel for manden på gaden. En ældre dame spurgte mig forleden, om jeg kunne hjælpe med at sænke hastighedsgrænsen i et vejkryds. Andre har spurgt, om vi ikke kan få lys og brostensbelægning på stien i Kongens Have. To ting, der gør en forskel for en masse, men drukner i bureaukratiske helhedsplaner på 150 sider nu til dags. Jeg har ikke noget mod at være ham, der går op i de små ting,” siger Søren Windell.

Den uprøvede spidskandidat ser sig selv som gjort af det stof, der har gjort Konservative til landets tredjestørste kommunalpolitiske parti.

Det gamle folkeparti døjer landspolitisk med at finde fodfæste mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. I kommunerne trives partiet med en mere pragmatisk tilgang, der sikrede 13 konservative borgmesterkæder ved sidste valg, kun overgået af Venstre og Socialdemokratiet.

Borgerne kommer først, dernæst partifarven, forklarer Søren Windell.

”Jeg er ikke glad for at grave grøfterne dybere, end de er. Konservative er et midterparti, og vi trives med at være tæt på borgerne og med at bevise, at vi kan komme frem til løsninger, der gør deres hverdag bedre,” siger han.

En lille stikpille sendes mod Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

”Nogle partier lever i en fantasiverden, hvor man bare kan sende folk hjem. Det er mere respektfuldt at møde folk til dialog og tænke i løsninger. Det vigtigste at rive ned i Vollsmose er fordommene,” siger Søren Windell om byens største ghetto, der gennem valgkampen har været genstand for utallige debatter.

Købt eller solgt ved midnat
Meningsmålingerne har op til valget ikke været opmuntrende set med konservative briller. Odenseanerne kender Søren Windell som restauratør og entreprenør, ikke som politiker. Selv tror han dog på, at byen tør sætte sin lid til en uprøvet spidskandidat.

”Vi har mange dygtige akademikere i dansk politik. Men jeg håber, folk sætter pris på, at jeg har været ude i den virkelige verden.”

I samme øjeblik kommer Jens Madsen, ejer af Den Gamle Kro, hen til bordet med en omgang smørstegt fiskefilet.

”Søren har haft fingrene nede i mulden, og det er sgu det, der tæller. Han kan snakke med høj og lav, ung og gammel. Og så forstår han folks problemer og lytter til dem,” siger Jens Madsen om sin konservative ven.

Søren Windell hæver sin fadøl og tager en dyb indånding. Om mindre end 48 timer er han købt eller solgt. Går alt vel bliver han rådmand, måske endda borgmester. Går det galt ender partiet med et enkelt mandat, og Konservative vil ligge i ruiner i landets tredjestørste by.

Er du ikke bange for vælgernes dom?

”Hvis det ender galt trøster jeg mig med, at livet trods alt går videre onsdag morgen. Mit mål er ikke at blive politiker for enhver pris. Mit mål er at gøre en forskel. Forhåbentlig bliver det som odenseansk borgmester, men ellers fortsætter jeg med at drive restaurant og skabe gode oplevelser for mine gæster. Uanset udfaldet er jeg sikker på, at det nok skal gå,” siger Søren Windell.

 

Foto: Anders Redder

Midnatsupdate fra Odense: Socialdemokratiet på sejrskurs, mens Venstre bløder stemmer

50 procent af stemmerne optalt i Odense: Næsten hver anden stemme går til S og Rahbæk

22-update fra Odense: Socialdemokratiet står til kanonvalg

LIVE: Alternativet får et mandat

Tip en 10’er: Valget på Fyn

Spændingsbarometeret: Her bliver der drama på Fyn

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 09:29.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Anders Redder

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.