Får Fyn en kvindelig borgmester ved dette kommunalvalg?

Ikke en eneste fynsk kommune har en kvindelig borgmester. Det kan dagens kommunalvalg potentielt ændre på. Tre kvinder udfordrer de nuværende borgmestre - én af dem står til at vinde.

Af Johanne Digebjerg Holgersson, Julie Tantholdt-Hansen
Udgivet 21/11/17 13:15

       

Kun 11,22 procent af de danske borgmestre er kvinder. Af alle landets 98 kommuner er der altså kun 11, der har en kvinde på borgmesterposten. Ikke en eneste af de kvindelige borgmestre er at finde på Fyn.

Karen Sjørup, kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, ser det som et stort demokratisk problem, at kvinderne er så underrepræsenteret i lokalpolitik. Hun peger først og fremmest på, at udvalgsmøderne i kommunerne ligger om aftenen, hvor kvinder i høj grad prioriterer at bruge tid med deres familie. Kvinderne får derfor hurtigt opfattelsen af, at det er svært at få lokalpolitik til at hænge sammen med familielivet.

”Kvinderne melder sig ikke på banen, bare fordi de selv synes, de er fantastiske. De skal helst bydes op.”

Det er generelt sådan, at langt flere mænd end kvinder melder sig ind i partier. Kvinderne skal gerne opfordres, før de overvejer at blive aktive i lokalpolitik, fortæller Karen Sjørup.

Kvinderne udfordrer
Borgmesterlandskabet i de ti fynske kommuner består på nuværende tidspunkt kun af mænd. I dagens kommunalvalg udfordres tre af de nuværende, mandlige borgmestre af kvindelige borgmesterkandidater. I Odense Kommune er der en borgmesterduel mellem Peter Rahbæk Juel (S) og Jane Jegind (V), i Assens Kommune mellem Søren Steen Andersen (V) og Charlotte Vincent Petersen (S) og i Nyborg Kommune står Kenneth Muhs (V) og Vibeke Ejlertsen (S) i hver sit hjørne. Du kan læse meget mere om borgmesterduellerne HER.

Det er dog kun i Nyborg Kommune, det ser ud til, at den mandlige borgmester, Kenneth Muhs, væltes af pinden. Det forudser tænketanken Mandag Morgen, der på baggrund af dybdegående research i de sidste fire års kommunalpolitik, konstitueringer og valgforbund, kombineret med nationale meningsmålinger, har analyseret sig frem til, hvem de kommende borgmestre bliver. Du kan se deres fulde analyse og interaktive kommune kort HER.

FAKTA: Kvinder i Folketinget

På Christiansborg er kvinderne også i undertal, men de er langt bedre repræsenteret end i kommunalpolitik. Ved sidste folketingsvalg i 2015 blev 67 kvinder valgt ind. Det svarer til, at 37,4 procent af Folketinget udgøres af kvinder. 

Det er dog ikke, fordi hun er kvinde, at Mandag Morgen forventer, at Vibeke Ejlertsen løber med borgmesterposten i Nyborg Kommune.

“Grunden til at vi peger på Vibeke Ejlertsen er, at hun er spidskandidat for Socialdemokratiet,” lyder det fra den politiske redaktør på Mandag Morgen, Torben K. Andersen, som også er en af hjernerne bag artiklen.

Hævnen er sød
“Det er ‘Hævnens Time’ i Nyborg Kommune. Ved sidste valg skete der et bemærkelsesværdigt kup i kommunen. Her sprang S-politikeren Jan Reimer i sidste øjeblik over til modstanderne i Venstre. Det har nyborgenserne ikke glemt, og derfor tror vi, at Vibeke og S står til at generobre borgmesterposten,” forklarer Torben K. Andersen.

Om Socialdemokratiet får sin hævn, og om Mandag Morgens analyser dermed holder stik, vil tiden meget snart vise. Man regner med, at de fynske kommuners stemmer er optalte omkring kl. 02.00 i nat, og hvem ved, måske vi vågner op til en kvindelig borgmester på Fyn.

 

Fotocollage: Vibeke Ejlertsen (tv.), borgmesterkandidat i Nyborg Kommune,
Charlotte Vincent Petersen (th.), borgmesterkandidat i Asens Kommune. 
Fotos: Nyborg Kommune, Assens Kommune

Blækkets sorte frembrud

Vi får en forrygende varm start på en weekend, der desværre kommer til at slutte kold og grå

S og DF vil indhegne danske ulve

Svenskerne kommer: Hver syvende på arbejdsmarkedet i København er udlænding

Ændringer i ansøgningskrav til millionpulje for unge erhvervsfiskere får flere til at ansøge

Velkommen til DØGNDRIFT!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 13:15.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Digebjerg Holgersson, Julie Tantholdt-Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.