Kommunen kampklar: Vil slås med regionen

Får du et hjertestop, begynder hjernen at dø efter fire til seks minutter. Efter ti minutter er chancen for, at du overlever minimal. Sådan lyder en undersøgelse udarbejdet af Hjerteforeningen. Den konsekvens mærkede Britt Vahl, efter akutbilen i Faaborg blev fjernet.

Af Nathalie Berg, 21/11/17 13:36

       

Klokken er 20:40, og Britt går rundt i køkkenet i det lille parcelhus i Vester Hæsinge nær Faaborg. Sovsen bobler og kødet steger. I baghaven risler bækken, mens Jørgen går og klipper buske. På få sekunder ændres idyllen til tragedie.

”Han falder om, og jeg kan ikke få kontakt med ham. Så jeg får fat i naboen, og han ringer til alarmcentralen,” fortæller Britt Vahl.

Men da ambulancen 25 minutter efter holder i indkørslen, er det for sent. Jørgen dør af et hjertestop.  

Sådan gik det for Jørgen og Britt Vahl en sen Sankt Hans aften sidste år. Havde akutbilen stadig været i Faaborg, var det hele måske gået anderledes. Desværre er parret ikke de eneste, der har mærket konsekvensen af, at akutbilen i Faaborg røg med i Region Syddanmarks sparerunde sidste år.

Ifølge en opgørelse fra præhospitaludvalget i Region Syddanmark havde Faaborg i perioden fra d. 1. september 2016 til d. 23. februar 2017 en gennemsnitlig responstid (tiden fra alarmen ringer, til ambulancen er fremme) på cirka ti minutter. Men i 21,1 procent af udrykningerne var responstiden på over 15 minutter, og i hele 11,2 procent var ambulancen mere end 20 minutter om at nå frem.

Problemet med akutbilen er, at den er underlagt regionen. Det vil sige, at regionen har det overordnede ansvar. Alligevel melder kommunalvalgskandidaterne sig til debatten. De mener, at de kan gøre en forskel, hvis de vinder kommunalvalget.

Hvis vi vinder valget
I den brogede flok af valgplakater skiller han sig ud. Steffen Møller med sine 72 år stiller nemlig op for første gang både til kommunal- og regionsrådsvalget for De Konservative. Det er der en særlig grund til.

”Vi skal have en lokal stemme ind i regionsrådet,” udtaler Steffen Møller.

”Hvis De Konservative vinder kommunalvalget, vil vi i kommunen lave en pressionsgruppe, der består af hele kommunalbestyrelsen,” siger han.

Pressionsgruppen er en presserende gruppe, der vil forsøge at tvinge regionen til at genindsætte akutbilen i Faaborg.

Steffen Møller vil gennem gruppen få et mandat, og gennem det mandat kræve akutbilen tilbage. Han mener, at en politiker, med hele kommunalbestyrelsen og et mandat bag sig, har en stærkere stemme end en enkelt politiker i Region Syddanmark.

”På den måde bliver det ikke blot et råb, der drukner i en stor region.”

Vi kalder det dialog
Socialdemokratiet mener derimod ikke, at en akutbil nødvendigvis er den rigtige løsning.

”Det bedste ville være at få etableret en ambulance i Faaborg,” siger spidskandidat for Socialdemokratiet Hans Stavnsager.

Hvis Socialdemokratiet vinder valget, vil de skabe bedre dialog mellem region og kommune.

”Nogle kalder det pressionsgruppe, vi kalder det dialog. Gennem dialog med regionen vil vi fortsætte med at lægge fokus på de utilfredsstillende responstider,” udtaler Hans Stavnsager.

Og den beslutning er Venstre enig i.

”Hvis vi vinder valget, vil vi gå i clinch med regionen, for at fortælle dem, at det her ikke er godt nok, og det skal de forholde sig til,” siger Søren Kristensen, spidskandidat for Venstre.

Venstre mener derimod, at flere løbende responstal vil sikre en ordentlig betjening.

Jeg er håbefuld
Tilbage står Britt Vahl. Efterladt på grund af den lange responstid. 

Hun mener, at det er vigtigt, at akutbilen finder sin vej tilbage til Faaborg, så det der skete for hendes mand, ikke sker for andre. 

”Vi vil bare gerne føle os trygge igen." 

Lang ventetid på ambulancehjælp er ikke et enestående fænomen på Fyn. På Langeland overlevede Ebbe Christensen med nød og næppe et hjertestop, kun på grund af et stærkt fællesskab og god forebyggelse fra borgerne. Læs mere her.

 

Foto: colorbox

Hans Stavnsager: Det ’’ultimative’’ er opnået

Slagterigrunden: Erhvervslivet håber på hurtig afklaring efter valget

🔊 Vælgernes reaktioner på valget i Faaborg-Midtfyn

Emma Have (LA): Vi var for uerfarne

Skævvridning i balancen af mandelige og kvindelige kandidater til kommunalvalget i Faaborg-Midtfyn

Thygesen giver teten videre


Assens   //  Faaborg - Midtfyn   //  Langeland   //  Middelfart   //  Nyborg   //  Odense   //  Overblikket   //  Svendborg   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Google Analytics til statistik. Hvis du installerer et plugin i din browser, bliver du undtaget fra dataindsamling.