Alternativet og Nye Borgerlige indtager Fyn: Bliver der stemt på de nye partier?

Siden sidste kommunalvalg er der kommet to nye partier: Alternativet og Nye Borgerlige. Alternativet har gode muligheder for at klare sig godt i både Odense og Svendborg, mens det ikke er sikkert at Nye Borgerlige får mandater i byrådene på Fyn.

Af Kübra Gültekin, Simone Maria Brouwer Nielsen
Udgivet 21/11/17 13:48

       

Alternativet blev dannet umiddelbart efter kommunalvalget i 2013, og fik til folketingsvalget i 2015 en god start med 4,5 procent af de fynske stemmer ifølge tal fra Danmarks Statistik. Disse resultater har givet Alternativet håb om siddepladser i de fynske byrådssale.

”Svendborg er et stærkt område, hvor vi fik omkring 10% stemmer til folketingsvalget. Vi burde kunne få et mandat ind der, ” udtaler Carsten Roed Jensen (Å), forperson for Fyns storkreds for Alternativet. ” Og så er der jo Odense, som er Fyns hovedstad. Alternativet har jo et præg af, at man er et storbys parti.”

Men som nye partier står de over for problematikker, som de ældre partier ikke står overfor: ”Begge partier har den udfordring, at de ikke har så veludviklede partiapparater i kommunerne, ” siger Mats Joe Bordacconi, valgforsker på instituttet for Statskundskab på Syddansk Universitet.

De nye partier har ikke græsrødder, som kan hjælpe dem med at føre valgkamp ved eksempelvis at hænge valgplakater op. Dette kan være en ulempe i de små kommuner på Fyn, hvor der i forvejen ikke bor så mange mennesker.

Nye Borgerlige er netop ramt af denne problematik, eftersom dette er partiet første valg nogensinde. Partiet blev nemlig oprettet fire måneder efter folketingsvalget i 2015. Det er derfor usikkert, hvor meget partiet har nået at profilere sig på det politiske marked, og hvor gode deres chancer er for politisk indflydelse kommunalt. Poul V. Jensen (D), kommunalordfører for Nye Borgerlige er dog ikke i tvivl om, hvordan de skal tiltrække deres vælgere.

“Jeg tænker, vi vinder på vores udlændingepolitik, og fordi vi er et parti, der tænker anderledes og siger tingene mere enkelt. Det tror jeg, der er mange borgere, der godt kan lide”.

Hvor kommer stemmerne fra?

“Nye Borgerlige kommer til at hente stemmer fra DF og de mere konservative partier, men de Konservative er også et parti, der står stærkt kommunalt, så det er svært at hive fra Konservative specifikt,” siger Mats Joe Bordacconi.

Det er derfor ikke helt sikkert at vide, hvem Nye Borgerlige kommer til at stjæle mandater fra – hvis de altså kommer til det.

Det er heller ikke nemt at forudse, hvor Alternativet får deres stemmer fra, men gennemgående ser det ud til, at de stjæler mandaterne fra venstrefløjen.

”Folk, der stemmer Enhedslisten og Radikalt, det er dér, de får deres stemmer fra,” siger Mats Joe Bordacconi.

Og netop disse partier, har Alternativet også en god forbindelse til. Det er nemlig de partier, som Alternativet kan se sig selv gå i valgforbund med i de fynske kommuner. “Der kan jo ske meget på valgaftenen, men som udgangspunkt vil de fleste lokalafdelinger gå i valgforbund med enhedslisten, SF og radikale. “

Succes via samarbejde

I tilfælde af at Nye Borgerlige får pladser i byrådet, er der også gode muligheder for samarbejde.

“Vi kommer til at konstituere med de borgerlige partier. Mere specifikt Venstre og Konservative, da de typisk har borgmesterposterne af de borgerlige partier” siger Poul V. Jensen (D).

På den måde kan Nye Borgerlige få indflydelse på kommunalpolitikken og komme tæt på partierne, som kommer til at sidde på borgmesterposterne.

For Nye Borgerliges vedkommende er det dog ikke sikkert, at der bliver plads til dem i de fynske byråd. “Det kan godt være, at Nye Borgerliges stemmer ikke er nok til at trække en plads i byrådet til dem selv, men deres stemmer kan måske være nok til at trække en ekstra plads til deres valgforbund”, siger Mats Joe Bordacconi.

Det kan altså godt være, at Nye Borgerlige ikke får nok stemmer til et mandat i byrådet, men i tilfælde af at de eksempelvis indgår i valgforbund med Venstre eller Konservative, kan disse partier eventuelt få en ekstra plads, ved at Nye Borgerlige lader stemmerne gå over til dem. På den måde får de så en slags indflydelse, men de kommer ikke til at sidde i byrådet

De opstillede kandidater

Hos Nye Borgerlige er de dog fortrøstningsfulde. “Jeg tror vi kommer til at markere os i hele Danmark“, siger Poul V. Jensen. “Jeg mener vi har gode chancer.”

På Fyn har de opstillet ni kandidater i fem ud af ti kommuner.

Alternativet mener også, at de har en god chance for indflydelse i de fynske kommuner. De er på Fyn opstillet i ni ud af ti kommuner, og har i alt 25 kandidater på opstillingslisten for Fyn. Man skal dog ikke undervurdere, hvad det kræver af kræfter for at blive valgt ind. “Der skal alligevel noget til. Bare på Langeland skal der 450 stemmer ud af 8500 afgivne stemmer for at få mandat ind, og jeg synes godt nok, det er mange,” siger Carsten Roed Jensen (Å).

 

Foto: Regitze Wedel

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 13:48.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Kübra Gültekin, Simone Maria Brouwer Nielsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.