Løftebrud svækker tilliden til politikerne

Mange borgere i Assens vælger ikke at stemme, fordi de ikke mener, at de kan stole på deres politikere. Politikerne ser det som et demokratisk problem, men har samtidig forståelse for vælgernes frustration.

Af Louise Olifent, 21/11/17 14:09

       

Når det er tid til at stemme, har folk mange måder at gå til opgaven på. Nogle sidder i tænkeboks i uger, hvor andre er afklaret og altid har været det. Der er også dem, der først tager beslutningen, når de står med blyanten i hånden. I Assens by møder man dog også en gruppe mennesker, der er helt sikre på én ting. De skal ikke stemme.

Poul Erik Carlsen på 66 år er en af de borgere, man kan møde, der helst ser sig fri for at stemme i dag.

”Det kan ikke hjælpe noget at stemme. De lover til højre og venstre, og så gør de noget andet, når de bliver valgt ind. Det er jo nærmest kriminelt,” mener han.

Det går generelt dårligt med tilliden til politikere. I en undersøgelse fra kommunikationsvirksomheden Radius, fremgår det, at politikere ligger i bunden af troværdighedsskalaen for faggrupper. Også Torben Petersen på 62 år mener, at politikerne ikke er til at stole på.

”Vi ser det gang på gang. De kommer med en masse løfter, men lige så snart, de kommer ind, så kører de deres eget show,” fortæller han.

Politikerne forstår frustrationen

Men når borgerne ikke stemmer, så har det konsekvenser for demokratiet, mener spidskandidat for Radikale Venstre i Assens, Poul Poulsen.

”Det er jo et kæmpe problem. Vi har et demokrati, og det kræver at folk stemmer,” siger han. På samme måde mener spidskandidat for DF i Assens, Jens Henrik Thulesen Dahl, at det er et problem, at folk vælger deres stemmeret fra. Men han kan godt forstå borgernes frustration og manglende tillid.

”Der bliver lovet nogle ting, som der efterfølgende ikke bliver fulgt op på. For eksempel sagde jeg op til sidste kommunalvalg, at vi ikke ville lukke folkeskoler, og nu har jeg i foråret været med til at lukke to, fordi vores økonomi sagde at vi blev simpelthen nødt til at gøre noget,” udtaler han. Han mener dog ikke, at det bare er tilfældigt, at politikerne bryder løfter til borgerne. Det kan være en nødvendighed, for at tilpasse sig nye omstændigheder, pointerer han.

”Nogle vil selvfølgelig opleve, at jeg siger ét og så gør noget andet. Og selvom jeg synes, der er gode argumenter for det vi gør, så er det ikke sikkert, at borgerne hører mine argumenter, men får informationer fra et sted i pressen, hvor det er blevet hurtigt formidlet,” udtaler han.

Førstegangsopstiller for DF John Kolbæk Kristensen, mener, at netop et valg kan rette op på noget af den tabte tillid.

"Man kan være nødt til at tage nogle beslutninger, der ikke er særligt populære. Men verden ændrer sig på fire år. Det kan gøre, at de politikere, der har taget store beslutninger, ikke står ret godt i lyset i dag. Derfor er der nogle af de nye, der er nødt til at komme ind,” udtaler han.

Poul Poulsen mener dog, at tillid kan genskabes på en helt simpel måde.

”Det kræver at vi som politikere holder, hvad vi lover og står fast ved det, vi har sagt,” siger Poul Poulsen.

Kommunikation til vælgerne skal strammes op

Ph.d.-studerende og forsker i medier og politisk deltagelse, Mats Joe Bordacconi fra Syddansk Universitet, mener, at det kan være meget svært for vælgerne at gennemskue kommunalpolitik.

”Kommunalpolitik er båret meget af konsensus. Det vil sige, at partier på kryds og tværs af de politiske skel skal blive enige om nogle ting, før de kan tage en beslutning,” forklarer han. Og det kan gøre det svært for vælgere at forstå, hvorfor politikere ikke holder, hvad de lover.

”Når man giver sig lidt for at opnå en aftale, så kan man blive nødt til at slække på nogle valgløfter, og det er meget svært at få kommunikeret ud til vælgerne i hverdagen,” afslutter han.

Foto: Louise Olifent

Efter valget i Assens: Hvordan bliver samarbejdet mellem de blå og de røde?

Førstegangsvælger: Kommunalvalget vakte min interesse for politik

Kvindelige kandidater fylder godt i Assens nye byråd

Genvalgt Assens-borgmester garanterer: Ikke flere skolelukninger

Valgresultat skaber glæde hos borgere i Assens

Charlotte Vincentz Petersen mener stadig, at skolelukninger var nødvendige


Assens   //  Faaborg - Midtfyn   //  Langeland   //  Middelfart   //  Nyborg   //  Odense   //  Overblikket   //  Svendborg   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Google Analytics til statistik. Hvis du installerer et plugin i din browser, bliver du undtaget fra dataindsamling.