Så er stemmerne talt op i ungevalget: Klar sejr til Venstre

Stemmerne er talt op på Tommerup Skole, og valgresultatet er afgjort. Ungevalget har været et enormt lærerigt forløb, mener Tobias og Laura, der går i 9. klasse på Tommerup Skole.

Af Rasmus Woo Johansen, Stine Schmidt Jørgensen, 21/11/17 16:45

       

Tommerup Skole har i dag afholdt et simuleret valg for de ældste klasser på skolen. Samfundsfagsundervisningen er i tiden op til valgdagen blevet brugt på research og produktion af valgplakater. Da vi tidligere besøgte skolen, var det en flok dybt engagerede elever, vi mødte. Vi er vendt tilbage for at finde ud af, hvordan ungevalget ender.

Skoletorvet er helt tomt for mennesker. Uden for er eftermiddagen kun lige begyndt, men solen er allerede ved at gå ned. Rummets søjler er dækket til med selvproducerede valgplakater og slogans. På lærredet lyser teksten ’Resultat af ungevalg på Tommerup skole’ op.

Den eneste, der står på linoleumsgulvet, er samfundsfagslærer Rikke Hansen. Hun har talt stemmerne op og skal snart give resultatet til alle eleverne. Med kort tids mellemrum kommer et par nysgerrige børn hen til hende. De vil alle vide det samme.

”Hey Rikke, hvornår er det, vi gør det der?” bliver der spurgt på syngende fynsk af en ung dreng fra 8. klasse, som peger op på lærredet.

Stilhed før stormen

Den ellers sjældne ro på folkeskolen bliver pludselig brudt af en gruppe fra 1. klasse, der farer ned ad trappen og glider videre hen ad linoleumsgulvet mod lærredet. De råber alle i munden på hinanden, indtil en voksen stemme skærer igennem og beder dem om at falde til ro.

Lidt efter kommer flere elever til. De yngste sidder på gulvet foran lærredet og bukker nakken langt bagover. De ældste elever står bagerst. Nogle hænger op ad trappen. En lyshåret dreng læner sig ind til sin sidemakker.

”Du har sikkert bare stemt SF,” hvisker han højt nok til, at de andre drejer hovedet og smiler.

Et kryds med omtanke

Selvom valget ikke kommer til at flytte mandater i den virkelige verden, har eleverne alligevel brugt deres stemme med omtanke.

”Jeg har fundet information ved at gå ind på de forskellige partiers hjemmeside og læst hvad de står for, og så har jeg valgt ud fra, hvad jeg er mest enig i,” fortæller 15-årige Laura fra 9. klasse, der sammen med seks andre har talt stemmerne op.

Også klassekammeraten, Tobias på 16 har fået meget ud af Ungevalget.

”Efter det her forløb, har jeg fået meget mere forstand på politik. Jeg vidste nogenlunde det grundlæggende, men nu ved jeg meget mere om politik. Og det er jo altid godt,” fortæller han.

Et virkeligt valg

Det er Assens Kommune, der har søsat projektet med ungevalg i kommunen. De har gjort en indsats for at gøre valget så virkeligt som muligt. Blandt andet har de produceret rigtige stemmesedler.

”Jeg troede bare, at man skulle op og skrive et navn på en seddel. Men det har virket meget realistisk. Vi har kunnet se, at det rent faktisk ikke tager så lang tid. Det er ikke en byrde,” forklarer Laura. Tobias tilføjer:

”Og så får man altid et bolsje eller et stykke slik. Det var rigtig mange i niende klasses motivationsfaktor.”

Resultatet offentliggøres

På skoletorvet står lærerne langs søjlerne og begynder at tysse i kor, da Rikke stiller sig foran lærredet.

”Nu er alle stemmerne talt op, og vi ved, hvem der har vundet Ungevalget her på Tommerup Skole,” siger Rikke, der også er medansvarlig for valget, højt nok til at overdøve de småsnakkende stemmer.

Resultatet viser i et søjlediagram en klar sejr til Venstre med 80 procent af stemmerne. Smilene breder sig blandt de unge valgdeltagere i 8. og 9. klasse.

”Jaargh” råber en flok, mens de klapper.

Rikke viser en film på lærredet, som viser valgdagens forløb. En lyshåret pige har i filmen svært ved at få den meget virkelighedstro blå stemmeseddel ned i valgurnen. Pigen står bagerst på skoletorvet. Hendes venner griner med hende og giver hende et klap på skulderen.

”Hvordan valget havde set ud, hvis I fik lov at stemme, har vi nu set,” siger Rikke til forsamlingen.

Hun takker også de elever, der har hjulpet til med valget. Det afføder en veltilfreds low-five mellem to teenagere. En lærerig proces for de unge er ovre.

Foto: Rasmus Woo Johansen

Efter valget i Assens: Hvordan bliver samarbejdet mellem de blå og de røde?

Førstegangsvælger: Kommunalvalget vakte min interesse for politik

Kvindelige kandidater fylder godt i Assens nye byråd

Genvalgt Assens-borgmester garanterer: Ikke flere skolelukninger

Valgresultat skaber glæde hos borgere i Assens

Charlotte Vincentz Petersen mener stadig, at skolelukninger var nødvendige


Assens   //  Faaborg - Midtfyn   //  Langeland   //  Middelfart   //  Nyborg   //  Odense   //  Overblikket   //  Svendborg   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Google Analytics til statistik. Hvis du installerer et plugin i din browser, bliver du undtaget fra dataindsamling.